, 17:20  |  Politika

Nova imenovanja s 1. aprilom

Virant, Židan in Erjavec podpredsedniki vlade, imenovani tudi sekretarji v kabinetu premierke

Minister, ki opravlja funkcijo podpredsednika, nadomešča predsednico vlade, če je ta odsotna ali zadržna, pri predstavljanju vlade, pri vodenju vladnih sej in usmerjanju uprave.

Minister, ki opravlja funkcijo podpredsednika, nadomešča predsednico vlade, če je ta odsotna ali zadržna, pri predstavljanju vlade, pri vodenju vladnih sej in usmerjanju uprave.
© Borut Krajnc

Vlada je na današnji seji za podpredsednike vlade imenovala ministra za zunanje zadeve Karla Erjavca, ministra za kmetijstvo in okolje Dejana Židana ter ministra za notranje zadeve in javno upravo Gregorja Viranta. Tamara Vonta, Gašpar Gašpar Mišič, Dušan Kričej, Dušan Kumer in Jernej Pavlič bodo državni sekretarji v kabinetu predsednika vlade. Funkcijo podpredsednika vlade opredeljuje zakon o vladi. Minister, ki opravlja funkcijo podpredsednika, nadomešča predsednika vlade, če je ta odsoten ali zadržan, pri predstavljanju vlade, pri vodenju vladnih sej in usmerjanju uprave. Ne more pa podpredsednik nadomeščati predsednika vlade pri opravljanju nalog, ki se nanašajo na zaupnico vladi ter na imenovanje in razrešitev ministrov.

Kot izhaja iz sporočila za javnost po seji vlade, v kabinet predsednika vlade prihajata poslanca PS Tamara Vonta in Gašpar Gašpar Mišič, predsednik podmladka PS Jernej Pavlič, nekdanji poslanec SD Dušan Kumer in nekdanji v. d. direktorja direktorata za informatiko in e-storitve na pravosodnem ministrstvu Dušan Kričej. Vsi bodo imenovani s 1. aprilom. Vontova bo pristojna za vzpostavitev dialoga s civilno družbo in koordinacijo državljanskih pobud. Gašpar Mišič bo svoje delo opravljal v kabinetu predsednika vlade in v kabinetu ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo, kjer bo zadolžen za koordinacijo velikih infrastrukturnih projektov in pomoč pri sanaciji gospodarskih družb v težavah. Kričej bo v kabinetu predsednika vlade in v kabinetu ministra za notranje zadeve in javno upravo zadolžen za koordinacijo učinkovite državne informatike.

Vlada je danes sprejela še nekatere druge kadrovske odločitve. Za državnega sekretarja na ministrstvu za obrambo je s petkom imenovala Zorana Klemenčiča, dosedanjega glavnega inšpektorja za obrambo. S položaja generalne sekretarke na omenjenem ministrstvu pa je razrešila Mojco Stoschitzky ter s petkom kot v. d. na to funkcijo imenovala Mojco Ferjančič Podbregar, ki je bila generalna sekretarka že v letih 2010-2012. Spremembe so tudi na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport. Vlada je razrešila dosedanjega generalnega sekretarja na tem ministrstvu Tomaža Rozmana in s petkom za v. d. generalnega sekretarja imenovala Gregorja Kosa. Slednji je bil v. d. generalnega sekretarja na ministrstvu za šolstvo in šport že od novembra 2011 do marca 2012, nato pa je na ministrstvu delal kot analitik v direktoratu za šport.

Na tem ministrstvu je vlada razrešila tudi generalne direktorje treh direktoratov. Borut Rončević ne bo več vodil direktorata za visoko šolstvo in znanost, s položaja generalnega direktorja direktorata za šport odhaja Drago Balent, s položaja generalnega direktorja direktorata za investicije pa Andrej Vihtelič. Za v. d. generalnega direktorja direktorata za visoko šolstvo in znanost je vlada imenovala Urbana Krajcarja, ki od julija 2010 vodi sektor za strukturne sklade na področju visokega šolstva in znanosti na pristojnem ministrstvu.

Za v. d. generalnega direktorja direktorata za šport je bil imenovan Edvard Kolar, ki strokovno kot trener deluje predvsem na področju športne gimnastike, je tudi izredni profesor in kot znanstveni sodelavec sodeluje z Univerzo na Primorskem. Za v. d. generalnega direktorja direktorata za investicije pa je vlada imenovala Mitjo Valiča, ki je kot generalni direktor med leti 2009 in 2012 že vodil direktorat za investicije na visokošolskem ministrstvu, od leta 2012 pa je bil vodja sektorja za investicije v visokošolsko, znanstveno in športno infrastrukturo na ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport.

Vlada je razrešila tudi štiri člane uradniškega sveta in imenovala nove. Razrešeni člani so Kory Golob, Božo Predalič, Rado Likar in Mitja Horvat. Namesto njih pa je vlada za člane imenovala Štefko Korade Purg, Sonjo Šmuc, Janeza Stareta in Tomija Nemca. Sicer pa je vlada danes tudi določila, da se funkcija državnega sekretarja uvrsti v 59. plačni razred. Kot so pojasnili v sporočilu po seji vlade, je zanje predvidena uvrstitev v plačne razrede v razponu od 59. do 61. plačnega razreda. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.