, 17:20  |  Politika

Omerzel postal novi minister

Samo Omerzel

Samo Omerzel

DZ je danes z 49 glasovi za in 29 proti Sama Omerzela imenoval za novega ministra za infrastrukturo in prostor. Na tem mestu bo nasledil Igorja Maherja, ki je odstopil zaradi dvomov glede njegove nepremičnine v Seči. Samo Omerzel je v današnji predstavitvi na matičnem odboru DZ dejal, da bo nadaljeval z usmeritvijo ministra, ki opravlja tekoče posle, Igorja Maherja. Med ključnimi cilji je navedel pozorno spremljanje investicij in rešitev problematike umeščanja objektov v prostor. Poleg omenjenega se mu zdi ključno tudi strateško povezovanje Luke Koper in Slovenskih železnic ter določitev strategije energetike. Omerzel je med ključnimi točkami navedel spremembe pri pridobivanju gradbenega dovoljenja, s katerimi bi pridobili zaupanje investitorjev.

Pri umeščanju objektov v prostor morajo posamezni resorji sodelovati, pravi Omerzel. Zagnati je treba infrastrukturne projekte, pri tem pa je treba glede na omejena sredstva biti pozoren na učinek na gospodarstvo in na delovna mesta. Predvidena je vzpostavitev projektnega sveta, ki bi imel nadzor nad investicijami. Kot zelo pomembno za državo je izpostavil področje energetike, kjer bi si želel več strokovnega sodelovanja med obema stebroma. Projekt šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj je treba čim prej končati, treba je nadaljevati z izgradnjo hidroelektrarn na spodnji in srednji Savi, pravi. Želi si čim več strokovnega sodelovanja pri dokončanju programa slovenske energetike.

Luko Koper in Slovenske železnice vidi kot en sistem. Podpira izgradnjo drugega železniškega tira med Divačo in Koprom ter razvoj Luke Koper, med drugim s poglobitvijo in gradnjo tretjega pomola. Zavzel se bo za vzpostavitev enotnega sistema javnega potniškega prometa za vso državo, podpira tudi nadaljevanje izgradnje tretje razvojne osi. Kot pereč problem je izpostavil tudi stanovanjsko politiko. Poskusi s subvencioniranjem obrestne mere za posojila se zdijo dobri, se pa je treba pri tem zavedati stanja bank in njihovih zmožnosti. Usmeritev v najemno politiko se mu zdi prava, je pa treba pri tem pozorno proučiti cenovno politiko. Preoblikovanje republiškega stanovanjskega sklada v gospodarsko družbo se mu zdi zanimiva ideja, ki bi jo bilo treba proučiti. Pravi, da bi s tem imeli možnosti pridobivanja evropskih sredstev in nižjih obrestnih mer. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.