|  Svet

Beograd in Priština ne popuščata

Visoka zunanjepolitična predstavnica EU Catherine Ashton je danes zgodaj zjutraj sporočila, da se je osmi krog dialoga med Beogradom in Prištino pod okriljem EU v Bruslju, ki je trajal kar 12 ur in na katerem so se osredotočili na status severa Kosova, končal brez uspeha. "Razkol med obema stranema je ozek, vendar zelo globok," je povedala Ashtonova in dodala, da se bosta srbski in kosovski premier, Ivica Dačić in Hashim Thaci vrnila domov ter ji v nekaj dneh sporočila, kako naprej. Ashtonova je poudarila, da je bilo to zadnje formalno srečanje, strani pa sta imeli na mizi vrsto predlogov.

Thaci je v Bruslju novinarjem povedal, da je njegova stran podala predloge za integracijo vseh državljanov Kosova, vendar se je srbska stran na to odzvala z oklevanjem. Kljub temu Thaci upa, da bo dogovor mogoče doseči v prihodnjem tednu. Da je še nekaj časa za to, da strani dosežeta rešitev, je v ločeni izjavi za srbske medije dejal tudi Dačić, ki je kljub izjavi Ashtonove, da je bilo to zadnje formalno srečanje, prepričan, da pogovori niso končani.

Po Thacijevih besedah je bil sestanek težaven in utrujajoč, Priština je bila "precej širokogrudna v svojih stališčih in ponudbah", medtem ko so bila stališča Beograda "statična", poroča srbska tiskovna agencija Tanjug. Zatrdil je še, da predlagana skupnost srbskih občin na severu Kosova "nikoli ne bo imela izvršne in zakonodajne oblasti, saj to ni v skladu s kosovsko ustavo".

Dačić je po srečanju tudi povedal, da mu je podpredsednik vlade Aleksandar Vučić, ki je bil v Bruslju navzoč na zahtevo EU in ZDA, zaradi neuspeha pogajanj ponudil odstop, a ga ni sprejel. Kot se je izvedelo v Bruslju, sta se Thaci in Vučić na pogajanjih zapletla v več besednih spopadov, celoten sestanek pa je potekal v precej mučnem ozračju. Po navedbah albanskih novinarjev je Thaci izjavil, da "Vučić ni navajen realnosti dialoga".

Strani se pogajata o normalizaciji in iščeta dogovor o omejeni avtonomiji za sever Kosova. V predhodnih sedmih krogih sta se Dačić in Thaci uspela načelno dogovoriti o oblikovanju skupnosti ali zveze srbskih občin na severu Kosova, ostajajo pa razhajanja glede pristojnosti, ki naj bi jih ta skupnost dobila.

Čas za dogovor se naglo izteka, če želita Srbija in Kosovo junija dočakati odločitev o naslednjem koraku na poti v EU - za Srbijo je to začetek pristopnih pogajanj, za Kosovo pa začetek pogajanj o pridružitveno-stabilizacijskem sporazumu. Evropska komisija bo o napredku v dialogu poročala sredi aprila, njeno poročilo pa bo nato podlaga za odločitev članic EU. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.