Pobuda za oblikovanje volilne koalicije

Potrebno je od besed preiti k dejanjem. Vse več je gibanj, vse več je iniciativ, ki težijo k ustanavljanju novih strank; upada naboj in širi se nezaupanje med enakimi; to je lahko usodno za vstajniška gibanja. Več majhnih strank bo doživelo polomijo in glasovi se bodo razpršili; od tega ne bo imel nihče nič, razen seveda etablirane stranke, ki računajo na našo šibkost in slabo organiziranost ter finančno podhranjenost. Zavedati se moramo krutega dejstva, da imamo neustrezno volilno in medijsko zakonodajo, ki je pisana na kožo etabliranim parlamentarnim strankam z močnim finančnim zaledjem in hkrati tudi medijsko pozornostjo.

Našo voljo in hotenje za radikalne družbeno-politične spremembe moramo preudarno in strateško združiti v skupno politično silo in z enotnimi konkretnimi cilji. Ker se očitno ne moremo, nočemo, ne znamo združiti v eni stranki, je morda edina druga realna opcija, ki nam lahko prinese realne zmožnosti za zmago na naslednjih parlamentarnih volitvah, da se združimo v Koaliciji (stranke, gibanja, posamezniki …). Tako bi vsak prispeval določeno število svojih (kvalitetnih) kandidatov, dogovorili bi se za enoten delovni program, rotiranje vodstvenih in predstavniških funkcij, finance. Oblikovati bi morali skupno bazo informiranja, da se stvari ne podvajajo oz. da dosežemo večjo sinergijo. Nujno bi se bilo potrebno povezati in se o tem pogovoriti; kje je kdo močen in kaj bi lahko pokrival; delitev dela, da bomo bolj učinkoviti.

Kandidate lahko začnemo izbirati že sedaj, oziroma se lahko javljajo sami ali na pozive preko FB, oz. na določenem zbirnem mestu. Po prijavi morajo priložiti svoj CV in fotografijo, (področje dela in konkretne predloge, ki jih imajo). Na podlagi pridobljenih prijav bi lahko izvedli »internetne volitve«, da bi izbrali med številnimi najboljše kandidate. Lahko bi se tudi pokazalo, ali imamo dejansko junake, ki se želijo politično angažirati, ne le govoriti o spremembah. Kot Koalicija bi imeli skupno listo kandidatov, potrebujemo jih torej 88, pri čemer mora biti enakopravna zastopanost spolov.

Iskati moramo skupne točke programa, povezovanja. Ne smemo pasti na ideološkosti, preveč je osnovnih tem, ki so skupne in bi bilo to povsem neumno, da se sedaj ločujemo na osnovi vere, partizanstva in domobranstva ter drugih »ločevalnih tem«.

Vsaka skupina ali stranka naj znotraj preveri potencialno bazo kandidatov, ki bi jih uvrstila na skupno listo. Velikokrat se namreč izkaže, da mnogi sploh ne želijo kandidirati; da nam ne bi tik pred kampanjo zmanjkalo primernih kandidatov.

Nekaj programskih predlogov:

– redefinicija lastnine, prenova ekonomske politike, medsebojna delitev;

– demokratizacija podjetij in ekonomskih institucij – obnovitev lokalnega trga in samooskrba;

– varstvo osnovnega standarda človeške eksistence (zrak, voda, okolje, hrana, stanovanje);

– prehranska samozadostnost;

– vlaganje v obnovljive energetske vire;

– enake možnosti, enakopravnost, solidarnost;

– soodgovornost, participacija;

– politično opolnomočenje posameznikov in skupin.

– aktiviranje državljank in državljanov ter civilne družbe v politično življenje; zmanjšanje stroškov države in politike ter približevanje oblasti ljudstvu;

– sprememba volilne zakonodaje, neposredna demokracija;

– ekonomska neodvisnost in zmanjšanje socialnih razlik, participacija delavcev pri dobičku; demontaža ideologije korporativizma; transparentnost v delovanju javnih institucij; omejitev privilegijev funkcionarjev;

– ohranitev kvalitetnega javnega zdravstvenega in socialnega ter pokojninskega sistema;

– UTD, kooperative;

– ohranjevanje kulturne dediščine in promocija slovenske kulture;

– izkoriščanje regijskih razlik in posebnosti za razvoj podeželja; turističnih, ekoloških;

– priložnosti za malo gospodarstvo - obrt, podjetništvo, turizem;

– pravica do bivanjskega prostora;

– dekriminalizacija konoplje kot nove razvojne priložnosti;

– vlaganja v raziskave in razvoj, za bolj dovršene proizvode;

– Evropa na drugačnih temeljih, demokratizacija institucij EU; izstop iz zveze NATO.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.