, 09:35  |  Svet

Severnokorejski raketni premiki

Severna Koreja premestila raketo srednjega dosega

Severna Koreja je premestila balistično raketo srednjega dosega vzdolž svoje vzhodne obale. Poznavalci ocenjujejo, da želi Pjongjang s tem pokazati svojo moč ali se pripraviti na izstrelitev. Severna Koreja je delavcem iz Južne Koreje tudi ponovno preprečila dostop do industrijskega objekta Kaesong in zagrozila, da bo umaknila svoje delavce. Premestitev severnokorejske balistične rakete številni označujejo tudi kot odgovor na sredino odločitev ZDA, da svoj obrambni in radarski sistem namestijo na svoji bazi na pacifiškem otoku Guam.

Bela hiša je v sredo Severno Korejo, ki je nedavno zelo zaostrila svojo retoriko in v sredo sporočila, da je odobrila jedrski napad na ZDA, pozvala, naj preneha z grožnjami. »Ponovno smo bili deležni sporočila Severne Koreje z grožnjami, ki niso v pomoč in so nekonstruktivne,« je izjavila tiskovna predstavnika sveta na nacionalno varnost Caitlin Hayden. Dodala je, da gre za še eno od številnih provokacij, s katerimi se Severna Koreja samo še bolj izolira od preostalega sveta in ruši lasten gospodarski razvoj.

Severna Koreja sicer danes že drugi dan blokira dostop do skupnega industrijskega objekta Kaesong in tako južnokorejskim delavcem preprečuje, da bi prišli v objekt, ki si ga delita obe Koreji. Pjongjang je tudi zagrozil, da bo iz Kaesonga umaknil 53.000 svojih delavcev. "Če nas bodo južnokorejske marionete in konservativni mediji še vedno blatili, bomo našim delavcem naložili, da se umaknejo iz Kaesonga," je po poročanju severnokorejske tiskovne agencije KCNA sporočil severnokorejski odbor za mirno ponovno združitev Korej. Ob tem so v Pjongjangu še dodali, da se zdi "zaprtje kompleksa realnost". (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.