Max Modic

, 12:00  |  Družba

Vstajniki se vračajo v Maribor

v soboto, 6. aprila, se bo nadaljevala protestna kampanja gibanja Vseslovenska ljudska vstaja: Opozarjamo – nismo pozabili!

Vstajniki se z obale selijo na Štajersko.

Vstajniki se z obale selijo na Štajersko.
© Bojan Stepančič

Aktivisti gibanja Vseslovenska ljudska vstaja sporočajo, da se njihova protestna karavana po Sloveniji nadaljuje. Po ljubljanski in primorski akciji se bodo v soboto z vstajniškim avtobusom odpravili na Štajersko in opozorili na nekaj najbolj perečih problemov, ki so ne le Štajerce, temveč tudi ostale državljane Republike Slovenije, »pahnili v dolgove, povzročili propad nekoč uspešnih podjetij, izgubo zaposlitev, revščino«. Opozorili bodo, da niso vsi pozabili na probleme, ki jih aktualna politika ne zna, noče ali pa nima poguma rešiti. »Ljudje, žrtve zgrešenih in predvsem pohlepnih odločitev politikov, vodstva Rimokatoliške cerkve in gospodarstvenikov, pa živijo v ali na pragu revščine in vpijejo: 'DOVOLJ!'«

»Dovolj korupciji, dovolj neodločnosti, dovolj izogibanju odgovornosti! Zahtevamo nazaj le to, kar je naše in kar nam pripada!« so predstavniki Gibanja Vseslovenska ljudska vstaja zapisali v zadnjem sporočilu za javnost in dodali: »Slovenija je naše skupno dobro in skupna odgovornost!« Aktivisti gibanja VLV bodo v soboto, 6. aprila, v Mariboru najprej zahtevali revizijo kreditov Rimskokatoliške cerkve in odgovornost vseh, ki so povzročili za okoli milijardo evrov finančne vrzeli, ki je nastala po zlomu cerkvenih holdingov Zvon 1 in Zvon 2. »Rimskokatoliška cerkev ima dovolj premoženja, da svoje dolgove pokrije sama, tako kot moramo to storiti navadni prebivalci Slovenije! Navadni ljudje ne bomo plačevali krize, ki so jo povzročile elite, pa četudi so to elite Rimskokatoliške cerkve!« trdijo aktivisti.

V Mariboru bodo zhtevali bomo tudi, da naj država pobere davke enakopravno vsem, tudi Rimskokatoliški cerkvi. “S tem bi si opomogel tudi proračun, sanacija bank pa bi bila veliko lažja,” dodajajo in zaključujejo, da bodo v štajerski prestolnici izrekli odločen ne tudi vsakršnim oblikam pojavljanja novodobnega suženjstva pri zaposlovanju delavcev, kot se je nedavno poskušalo v mariborskem Žitu. “Zahtevamo, da slovenski delodajalci spoštujejo veljavno zakonodajo in s tem spoštujejo delo tako slovenskih kot tujih delavcev pri nas!”

Iz Maribora se bodo vstajniki preselili v Negovo, kjer se bodo poklonili spominu in po njihovem preroškim besedam Ivana Krambergerja, dobrega človeka iz Negove, ki naj bi verjel v moč in sposobnost slovenskega človeka in ki naj bi že pred 23 leti s svojimi besedami opozarjal na to, kar vstajniki opozarjajo še danes: »Dragi Slovenci, verjemite mi, tako hudo, ko bo zdaj šlo slovenskem narodu, mu nikoli ni šlo. Toliko revežev, kot jih bo zdaj, jih nikoli ni bilo in toliko bogatašev, kot jih bo zdaj, jih nikoli ni bilo.« Aktivisti v svojem sporočilu za javnost trdijo, da je bil Krambergerjev glas iz ljudstva nasilno utišan, njegovo sporočilo pa je še kako živo. »Nikoli več ne bomo dopustili, da glas ljudstva obmolkne!« Na demonstracijah v Ormožu bodo vstajniki zahtevali »da naj bo kmetijska politika usmerjena v pridelavo domače in kakovostne hrane ter da se sedanja, dokaj borna samooskrba Slovenije spet povzpne na raven iz časa osamosvojitve, ko smo dosegali že skoraj 100-odstotno samooskrbo«.

Vstajniki sporočajo tudi, da akcije gibanja VLV oziroma njihovo sporočilo podpirajo tudi Društvo slovenskih pisateljev, Civilna iniciativa SRP, Koordinacijski odbor kulture Slovenije (KOKS) in društvo Gibanje TRS, katerih člani se bodo akcije tudi udeležili. »Tudi s tretjo v nizu vstajniških akcij gibanja VLV po vsej Sloveniji sporočamo širši in lokalnim javnostim, da bomo vršili nenehen pritisk na sedanje politike, da se končno začnejo obnašati odgovorno do svojih državljanov. Dokler tega ne bodo storili, ne bodo imeli miru pred nami!« Vstajniki bodo s svojimi zahtevami in akcijami nadaljevali »ne le do 5. Vseslovenske ljudske vstaje 27. aprila 2013, temveč – do KONCA!«

Do konca!

Do konca!
© Bojan Stepančič

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.