Max Modic

, 19:00  |  Kultura

Oliver Stone in Slavoj Žižek v Zagrebu

Prihaja 6. Subversive Festival z več kot tristotimi uglednimi gosti z vsega sveta

Oliver Stone s pokojnim Hugom Chavezom med snemanjem enega od treh dokumentarcev o Fidelu Castru.

Oliver Stone s pokojnim Hugom Chavezom med snemanjem enega od treh dokumentarcev o Fidelu Castru.
© Subversive Festival

Od 4. do 18. maja se bo v Zagrebu odvijal 6. Subversive Festival, katerega tematski skupni imenovalec bo utopija demokracije. Program festivala bo razdeljen na več programskih sklopov in sicer: Subversive Film Festival, Balkan Forum in Subversive Forum – platforme za alternativne družbene mobilizacije. Vmes bosta potekala tudi Sejem knjige in Mednarodna konferenca pod naslovom Utopija demokracije, ki se je že tradicionalno udeležijo najbolj izpostavljena imena sodobne kritične misli. Med uglednimi gosti in predavatelji, ki se bodo udeležili Mednarodne konference, bo letos tudi sloviti filmski režiser in oskarjevec Oliver Stone, ki bo v sklopu filmskega festivala predstavil svojo najnovejšo dokumentarno serijo Zamolčana zgodovina Združenih držav (The Untold History of the United States).

Po nizu protestov, ki so v zadnjih letih izbruhnili na različnih koncih sveta, od Severne Afrike in Bližnjega vzhoda do New Yorka, Frankfurta, Londona, Aten, Zagreba, Maribora, Ljubljane in drugih delov Evrope, njihov cilj pa je prisiliti vladajoče strukture k delovanju za splošne interese, bi težko rekli, da so bili storjeni kakšni konkretni premiki – razen seveda formiranja novega političnega subjekta: aktivnih in odgovornih državljanov. Tako ugotavljajo organizatorji 6. Subversive Festivala, ki v obvestilu za javnost pišejo še, da se v srži teh protestov skrivajo dejanske oblike demokracije, ki jih oportunizem vladajočih elit uspešno absorbira brez dolgotrajnejših posledic na že vzpostavljene vzvode moči. Kar drugače povedano pomeni, da je skrajni čas za resno razpravo o končni 'demontaži' mita o demokraciji ter o političnih in utopičnih potencialih demokracije.

 Prihajajoči, že šesti po vrsti Subversive Festival, ki se bo na začetku maja odvijal v hrvaški prestolnici, po ponudil veliko možnosti tako za ponovno ovrednotenje vloge države v teh procesih kot za vprašanja, kaj je pravzaprav nedemokratično v sistemih, ki se razglašajo za demokratične, ter kako ob vsem tem zgraditi pravo demokracijo. Je demokracija nedosegliva ali uresničljiva utopija? Je demokracija predpogoj oziroma ideal za vsak emancipacijski boj? Nekaj odgovorov bo zagotovo prinesel letošnji Subversive Festival s 'podnaslovom' Utopija demokracije.

Organizatorji obljubljajo bogat in pester program festivala, na katerem bo gotovalo okoli tristo aktivistov, intelektualcev, članov nevladnih organizacij, režiserjev in umetnikov iz regije in celega sveta. V okviru Sejma knjige se tako obetata še sklopa Subverzivna književnost z angažiranim knjižnim programom, in SubLit Café, branja in pogovori s književniki. Mednarodne konference Utopija demokracije pa se bodo poleg Slavoja Žižka, podpornika in prijatelja festivala, udeležili še Silvija Federici, Chantal Mouffe, Bernard Stiegler, Maurizio Lazzarato, Yanis Varoufakis, Franco Bernardi Bifo, Tariq Ali, Erik O. Wright, Costas Douzinas in nekaj gostov presenečenja.

Petnajstdnevni Subversive Festival se bo začel s filmskim programom, ki bo v prvem tednu predstavil okoli 50 filmov v različnih sekcijah. Letošnja novost bo uradni tekmovalni program, ki bo ponudil izbor aktualnih evripskih igranih in dokumentarnih filmov na okvirno temo festivala Utopija demokracije. Tekmovalni program bo otvorila projekcija filma Perverznežev vodič po ideologiji režiserke Sophie Fiennes, ki bo prisotna na predstavitvi. Slavoj Žižek, osrednji lik tega konceptualnega dokumentarca, nam v svojem drugem filmskem projektu skozi filmske klasike kot so Taksist, Full Metal Jacket in Oni živijo Johna Carpenterja, izriše ideologijo, katere 'skriti univerzalni okvir je teba nujno razkrinkati, da osvobajajoče politične spremembe lahko dobile kakršnokoli možnost'.

Vzporedno s tekmovalnim filmskim programom bo v Zagrebu premierno prikazanih deset epizod dokumentarne serije Zamolčana zgodovina Združenih držav, ki jih je podpisal trikratni oskarjevec Oliver Stone, posebni gost letošnjega Subversive Festivala. Čeprav Stone bolj slovi po hollywoodskih igranih filmih, bo v Zagrebu na okrogli mizi skupaj s Tariqom Alijem govoril o svojem političnem udejstvovanju. Stone je svoj dokumentarni serial Zamolčana zgodovina Združenih držav opisal kot najambicioznejšo stvar, ki jo je kdajkoli naredil – tako v dokumentarni kot igrani zvrsti.

Niz predavanj in pogovorov z gostujočimi režiserji bo spremljala še retrospektiva z naslovom Chris Marker – Mesto slovesa. Gre za posvetilo velikanu filma, ki nas je lani zapustil v 91. letu, za življenja pa je ves čas stal na braniku 'umetniške levice'. Vzporedni filmski program prinaša tudi sekcijo Queer izven štirih zidov, v kateri bodo na ogled filmi, 'ki angažirano in estetsko premišljeno združujejo politično in seksualno, zasebno in javno ter duhovno in posvetno'.

Skratka, Subversive Festival bo tudi letos ponudil dovolj prostora in časa za resno in poglobljeno razmišljanje o političnih premikih, aktivističnih gibanjih ter lokalnih in globalnih spremembah v vzvodih moči.

Logo Subversive Festivala.

Logo Subversive Festivala.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.