, 15:30  |  Ekonomija

»Borili se bomo za bančno tajnost«

Odločenost unije, da ukrepa proti davčnim utajam, je potrdil tudi predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy

Avstrijska ministrica Maria Fekter je dločno ponovila stališče svoje države: Borili se bomo za bančno tajnost. To sem dolžna Avstrijkam in Avstrijcem.

Avstrijska ministrica Maria Fekter je dločno ponovila stališče svoje države: "Borili se bomo za bančno tajnost. To sem dolžna Avstrijkam in Avstrijcem."
© news.at

Finančni ministri EU danes v Dublinu razpravljajo o problemu davčnih utaj. V uniji je zaradi tega najbolj na udaru Avstrija, saj edina vztraja pri sporni tajnosti o imetnikih bančnih računov. Avstrijska ministrica Maria Fekter je sicer tudi danes odločno ponovila stališče svoje države: "Borili se bomo za bančno tajnost. To sem dolžna Avstrijkam in Avstrijcem," je še poudarila Fekterjeva in pojasnila, da odprava bančne tajnosti ni potrebna, ker je pametneje, da namesto izmenjavanja podatkov obdavčijo prihodke pri viru, kar sicer tudi že počnejo. To je po njenih besedah občutno učinkoviteje od izmenjave podatkov.

Gostitelj srečanja, irski finančni minister Michael Noonan, pa je pojasnil, da je namen današnje razprave ugotoviti, kakšna so stališča članic, in začrtati pot naprej. Cilj je temeljiteje opredeliti ukrepe, ki bodo omogočili odločnejše in zgodnejše ukrepanje v boju proti davčnim utajam. V odzivu na kritike na račun nizkih irskih davkov za podjetja pa je Noonan odločno zavrnil vsakršne primerjave nizkih davčnih stopenj z davčnimi oazami. "Davčne oaze so umetni mehanizmi za izogibanje davkom, medtem ko lahko po pogodbi EU vsaka članica sama določi svoje davčne stopnje," je pojasnil.

Šest članic unije - Nemčija, Francija, Velika Britanija, Italija, Španija in Poljska - se je sicer že v petek v irski prestolnici skupaj zavzelo za odločen boj proti temu problemu. Vseh šest finančnih ministrov teh držav je po koncu prvega dne zasedanja to sporočilo tudi na posebni novinarski konferenci. Problem davčnih utaj se je prerinil v ospredje pozornosti, potem ko je skupina mednarodnih raziskovalnih novinarjev prišla do obsežnega gradiva o skrivnih poslih v davčnih oazah. Gradivo, ki ga je posredoval neimenovan vir, razkriva, kako oligarhi, trgovci z orožjem, politiki in finančni žonglerji iz več kot 170 držav skrivajo svoje premoženje pred davkarji.

Evropski komisar za davke Algirdas Šemeta, ki se tudi udeležuje današnjega zasedanja, je po tem razkritju opozoril, da se zaradi davčnih utaj in izogibanja plačilu davkov vsako leto v EU izgubi približno 100 milijard evrov. Ob tem je vse članice unije pozval, naj sodelujejo pri avtomatski izmenjavi podatkov o tujih imetnikih bančnih računov. V tej izmenjavi v uniji trenutno ne sodelujeta le Avstrija in Luksemburg. A Luksemburg je, potem ko se je zaradi svojega statusa davčne oaze znašel pod mednarodnim pritiskom, pred dnevi sporočil, da bo z letom 2015 drugim članicam EU zagotovil dostop do podatkov o računih na luksemburških bankah.

Odločenost unije, da ukrepa proti davčnim utajam, je potrdil tudi predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy, ki je v petek to temo celo uvrstil na dnevni red vrha unije 22. maja. Dvodnevnega neformalnega srečanja v Dublinu se udeležuje tudi slovenski finančni minister Uroš Čufer, ki bo dal izjavo za medije po koncu zasedanja. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.