, 16:00  |  Svet

Otroci priseljencev v EU se pogosteje soočajo s segregacijo

OECD je ugotovil, da je leta 2010 v Evropi slabih 26 odstotkov tujih učencev prezgodaj opustilo izobraževanje ali usposabljanje

Otroci novih priseljencev v EU se pogosteje soočajo s segregacijo in pristanejo v slabših šolah, kar posledično vodi v predčasno opuščanje izobraževanja, je pokazala raziskava, ki jo je naročila Evropska komisija. Raziskava zato predlaga, da naj države članice zagotovijo ciljno usmerjeno podporo pri izobraževanju za otroke priseljencev. Ta podpora bi morala med drugim vključevati specializirane učitelje ter sistematično sodelovanje staršev in lokalne skupnosti, da bi se izboljšala njihova integracija.

Raziskava je sicer vzela pod drobnogled ukrepe za podporo otrokom na novo prispelih migrantov v 15 državah, ki so bile v zadnjem času cilj večjih valov priseljevanja: v Avstriji, Belgiji, na Češkem, Cipru, Danskem, v Franciji, Nemčiji, Grčiji, na Irskem, v Italiji, Luksemburgu, na Nizozemskem, Norveškem, Švedskem in v Veliki Britaniji. Glede na raziskavo imata najboljši model Danska in Švedska, saj ta temelji na ciljno usmerjeni podpori in razumni ravni avtonomije šol, so sporočili iz komisije.

Študija izpostavlja pomen avtonomije šol in celostnega pristopa k izobraževanju otrok priseljencev, ki zajema jezikovno in akademsko podporo, sodelovanje staršev in skupnosti ter medkulturno izobraževanje. Šole bi se morale med drugim izogibati zgodnji selekciji učencev glede na njihove sposobnosti, saj so pri tem otroci migrantov, ki se še privajajo na nov jezik in okolje, v slabšem položaju. Izsledki raziskave odražajo statistične podatke iz programa OECD PISA, ki omogoča mednarodno primerjavo dosežkov učencev in testira spretnosti ter znanje 15-letnikov.

OECD je ugotovil, da je leta 2010 v Evropi slabih 26 odstotkov tujih učencev prezgodaj opustilo izobraževanje ali usposabljanje, medtem ko je pri učencih, ki so bili rojeni v državi izobraževanja, ta delež znašal 13 odstotkov. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.