|  Družba

Teden Svobodne univerze

© www.facebook.com/SvobodnaUniverza

Danes se bo začel teden Svobodne univerze, ki pomeni aktivno in ustvarjalno obliko protesta proti "nemogočim razmeram v slovenskem javnem visokem šolstvu". V tem tednu se bo zvrstilo 80 dogodkov, redni študijski proces pa bodo nadomestili z delavnicami, predavanji, okroglimi mizami in javnimi tribunami, so sporočili organizatorji protestne akcije.

Študentje in profesorji številnih fakultet in akademij Univerze v Ljubljani so namreč zaradi onemogočenega normalnega delovanja javnih univerz in grožnje njihovemu obstoju pripravili protestno akcijo Svobodna univerza. Z njo želijo odločno protestirati proti politiki uničevanja javnih univerz, uvedbi šolnin, ukinitvi rednih študijskih programov in odpuščanju predavateljev. Od vlade zahtevajo stabilno financiranje javnih univerz in dostopno šolstvo. Do konca tedna se bo na ljubljanskih fakultetah zvrstilo več kot 80 dogodkov, na katerih bodo profesorji in študentje "kritično reflektirali problematične razmere".

Teden Svobodne univerze sicer podpirata tako senat kot študentski svet ljubljanske univerze. Tudi v Študentski organizaciji Univerze v Ljubljani se zavedajo resnosti položaja, zato so se odločili, kot so sporočili, po "svojim močeh podpreti akcijo in priskočiti na pomoč".

Na Fakulteti za družbene vede se bodo tako danes študentje namesto predavanj udeležili okrogle mize z naslovom Demokracija v digitalni dobi in razpravljali o možnosti in problemih "rabe sodobnih tehnologij v procesih političnega odločanja in komuniciranja". V okviru akcije bo danes tudi novinarska konferenca, in sicer na travniku za Srednjo ekonomsko šolo na Roški cesti, kjer je predvidena gradnja umetniških akademij. Po konferenci bo na istem mestu ena izmed prvih akcij Svobodne univerze z naslovom Nebo nad nami, preko katere želijo umetniške akademije opozoriti na prostorsko stisko, s katero se spopadajo že nekaj časa. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.