, 22:20  |  Družba

Jurij Gustinčič častni meščan Ljubljane

Svetniki MOL potrdili predloga za častna meščana

Novinar in Mladinin kolumnist Jurij Gustinčič.

Legendarni novinar, pronicljivi komentator in Mladinin kolumnist Jurij Gustinčič.
© Borut Peterlin

Novinar Jurij Gustinčič in igralka Štefka Drolc bosta prejela naziv častni meščan oziroma meščanka Ljubljane, so na današnji seji ljubljanskega mestnega sveta po razpravi o upravičenosti prejema naziva odločili svetniki. Svetniki so potrdili tudi sklep, da bodo nagrade glavnega mesta Ljubljana za leto 2013 dobili Mirjana Borčić, Katjuša Popović, Janez Čuček in Joco Židaršič, plakete pa Ana Vehar, Društvo Ljubljanski oktet, Zavod prijateljev mladine Ljubljana Moste Polje, Center za usposabljanje, delo in varstvo Dolfke Boštjančič Draga, Ženski pevski zbor Kombinat ter Dijaški dom Ivana Cankarja.

Pred glasovanjem je mestni svetnik SDS Jernej Pavlin opozoril, da so doslej odločanja o častnih meščanih potekala brez širših posvetovanj in opozoril na "demokratični deficit" v mestnem svetu. V svetniškem klubu SDS pri tokratnem glasovanju niso sodelovali, odločitev pa je Pavlin pojasnil s tem, da po njihovem mnenju letošnja predloga za častna meščana slovensko in ljubljansko skupnost delita in ne povezujeta. Ob tem je izpostavil, da Gustinčičevi članki v času nastajanja slovenske države kažejo, da je menil, da Slovenija nikoli ne more postati polnopravna članica Združenih narodov. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.