Igor Mekina

, 17:15  |  Ekonomija

Krizo povzročili »zadeti« bančniki?

Vodilni britanski nevropsiholog in strokovnjak za droge je prepričan, da je finančno krizo povzročila tudi uporaba kokaina v najvišjih krogih bančnikov

O vzrokih za gospodarsko krizo je bilo v zadnjih letih povedanega že veliko, toda David Nutt, vodilni britanski nevropsiholog in strokovnjak za droge ter nekdanji vodja Svetovalnega sveta za zlorabo drog (Advisory Council on the Misuse of Drugs - ACMD), je svetovno javnost razburil s še enim razlogom za ekonomsko krizo – pretirano uporabo drog, predvsem kokaina, v krogih bankirjev, ki so se preveč vztrajno 'zadevali' in pod vplivom kokaina sprejemali ne posebej racionalne odločitve. »V to neverjetno zmešnjavo so nas spravili bankirji, ki uživali kokain,« je ocenil Nutt in dodal, da je droga na te bankirje vplivala tako, da so bili »preveč prepričani vase« in zaradi tega prevzemali večja tveganja. Nutt, ki je profesor nevrofarmakologije na Imperial kolidžu v Londonu je ocenil, da je kokain idealna droga za bankirsko kulturo »vznemirjenja in zahtev po več in še več«, ker je to preprosto 'še' droga.

Izjava profesorja Davida Nutta ni ostala neopažena, je pa res, da je David Nutt s svojimi izjavami že večkrat povzročil velike polemike. Leta 2009 so ga razrešili z mesta glavnega svetovalca države za vprašanje drog, ko je v študiji, ki jo je objavil, zapisal, da ni velike razlike med jemanjem ekstazija in nesrečami s konji. Pri jahanju je namreč možnost poškodbe 1 proti 350, medtem ko je v primeru ekstazija ta verjetnost 1 proti 10.000. Notranja ministrica Jasqui Smith je od njega takoj zahtevala opravičilo, ker se ni želel opravičiti pa so ga z obrazložitvijo, da ne more biti hkrati zagovornik in nasprotnik vladine politike glede drog, odpustili z mesta državnega svetovalca. Ob tem je Nutt ostal kritičen še do nekaterih drugih potez vlade. Prejšnji teden je na primer kritiziral vladno politiko do 'norih gob' (ki vsebujejo psihoaktivno substanco psilocibin), ki omejuje raziskave delovanja te vrste psihoaktivnih substanc na človeško osebnost.

Zanimivo je, da je ocena profesorja Nutta kmalu dobila potrditev tudi v krogih samih bančnikov. Eden izmed nekdanjih bankirjev, ki je 12 let delal v krogih londonskega Cityja, je na svojem blogu v Guaradianu potrdil, da so tudi droge imele določen vpliv na odločitve bančnikov, saj je njihova uporaba na vodilnih mestih menda precej pogosta. »Wall Street se je napil, to je bil tipičen odziv Georga Busha na začetku finančne krize julija leta 2008. Dve leti pozneje je guverner Banke Anglije Mervyn King, v svojem govoru v Mansion Housu dejal, da je vloga monetarne politike centralne banke, da odnese posodo s pijačo, ko je zabava na vrhuncu, kar je priznal, da se ni zgodilo. Kontroverzni 'car drog' David Nutt je ta vikend dejal, da so nas bankirji, ki uporabljajo kokain, s svojo kulturo vznemirjenja in zahtevami po več in še več spravili v neverjetno zmešnjavo. Nagibam se k temu, da mu pritrdim. Kokain je (in o tem sem dobro podučen) droga, ki sproža intenzivne napade prekomerne živahnosti in povzroča tudi to, da izjemno prepričljivo govorite o zadevah, o katerih nimate pojma. Vsi se strinjajo, da je do kreditnega balona prišlo sredi nočnih zabav in da so bile neposreden rezultat tega, kar je nekdanji direktor ameriških zveznih rezerv Alan Greenspan ocenil kot neracionalna živahnost. Prav tako bi lahko ocenili, da je mogoče pričakovati, da bodo trgovci, ki prodajajo zapleteno finančno orožje za množično uničevanje, bolje opravljali svoje delo po zaužitju odmerkov narkotikov, ki dvigujejo samozaupanje, med katere spada kokain. In zagotovo bi samo od kokaina zadeti burkeži lahko v resnici kupili za milijarde dolarjev z nepremičninami zavarovanih obveznic, ko je bilo tako očitno, da so obsojene na eksplozijo v trenutku, ko se je povpraševanje na trgu nepremičnin ustavilo.«

Londonski bankir nato poudarja, da je sam videl veliko 'snifanja' v londonskem Cityju med bankirji, še posebej ob četrtkih zvečer. Po njegovem vedenju so tudi urad Bernarda Madoffa, ameriškega bančnika in prevaranta, kolegi imenovali 'Severni pol', predvsem zaradi ogromnih količin 'snega', ki ga je bilo menda mogoče najti v tem uradu, prav tako pa je bilo znano, da je imel predsednik upravnega odbora Bear Stearnsa pri sebi vedno stekleničko, napolnjeno s kokainom. Ob tem je tudi dr. Chris Luke, specialist za droge iz bolnice Univerze Cork na Irskem, ki je proučeval učinke kokaina, zaužitega med bankirji, dejal, da so ugledneži v finančnih in političnih krogih sprejeli nore odločitve in bili prepričani, da imajo 110-odstotno prav … kar je pripeljalo do sedanjega kaosa. Ob term so svojo vlogo odigrali tudi pohlep, egoizem, ignoranca in brezobzirnost, toda posebno vlogo je morda imel tudi kokain. Nekdanji britanski bankir svoj prispevek sklene z ugotovitvijo, da je slišal, da so njegovi kolegi v zadnjem času menda večinoma »preveč prestrašeni, da bi še snifali bolivijski prah za marširanje«, kar sicer nujno pomeni, da se ob svojem delu manj zabavajo, da pa bi takšna zadržanost vendarle lahko privedla do bolj 'vzdržnega' bančnega sistema.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.