, 21:30  |  Svet

Nov krog za Srbijo in Kosovo, v Makedoniji porazno

Kacina še ena priložnost za Srbijo in Kosovo ne preseneča, ob poročilu o Makedoniji šokiran

Evropski parlament bo v sredo razpravljal in v četrtek glasoval o poročilih o približevanju Srbije in Kosova EU.

Evropski parlament bo v sredo razpravljal in v četrtek glasoval o poročilih o približevanju Srbije in Kosova EU.
© Avaz.ba

Odločitev Evropske komisije, da danes še ne predstavi poročil o napredku Srbije in Kosova na poti proti v EU, je po mnenju evropskega poslanca Jelka Kacina le dokaz, da je bil dosežen dogovor o še enem krogu pogovorov, zato ni presenečen. Je pa zanj "škandal", da je Bruselj kljub zaskrbljujočemu dogajanju v Makedoniji sprejel poročilo o tej državi. Na vprašanje, zakaj se je visoka zunanjepolitična predstavnica EU Catherine Ashton po njegovem odločila, da Beogradu in Prištini da še eno priložnost, je odgovoril, da sicer ne ve - "a če smem ugibati, bi dejal, da je bila njena dvodnevna pot ta teden po treh državah Zahodnega Balkana zelo zdravilna".

Po tem, kar je Ashtonova videla v Črni Gori, kjer opozicija noče priznati izida predsedniških volitev, v Albaniji, ki se pripravlja na volitve junija, in v Makedoniji - "državi, ki si je ne moreš zamisliti niti v najhujših nočnih sanjah" -, je razumljivo, da Ashtonova presodi, da sta Srbija in Kosovo doslej "napravila tak strateški preboj, da se velja potruditi in temu dodati še piko na i". V sredo bo sicer po besedah Kacina (Alde/LDS), ki je v Evropskem parlamentu poročevalec o Srbiji, "trenutek resnice", za katerega pa upa, da ga bosta obe strani "maksimalno izkoristili". Ugibanja v srbskih medijih, da bi v primeru neuspeha vendarle lahko nekdo drug prevzel vodenje dialoga med Beogradom in Prištino iz rok Ashtonove, je Kacin zavrnil kot "poskus izsiliti še eno nadaljevanje", ki pa ne bo uspel.

Tanja Fajon (S&D/SD) podobno poudarja, da imata Srbija in Kosovo zdaj "izjemno priložnost", da v teh dneh vendarle skleneta dogovor, ki bo obema državama odprl vrata naprej v procesu približevanja EU. "Vsi smo v napetem pričakovanju," je dejala in dodala, da bi morebiten dogovor pomenil izjemen zgodovinski korak naprej. "Jutri lahko pričakujemo korak naprej," napoveduje poslanka. "Občutek imam, da Ashtonova premierov v Bruselj ni povabila le na sestanek, ki ne bo prinesel rezultatov. Bolj se mi zdi, da bo ta dan zelo pomemben in bo odprl vrata državama naprej." Kot je poudarila, "manevrski prostor še obstaja", saj bodo o naslednjih korakih na poti Srbije in Kosova v EU odločali voditelji na vrhu junija, a vendarle "je ta teden prelomen".

Evropski parlament bo sicer prav v sredo razpravljal in v četrtek glasoval o poročilih o približevanju Srbije in Kosova EU. Poročilo o Srbiji je delo Kacina. Če bi bil v sredo dogovor dosežen, bi lahko ob četrtkovem glasovanju na sami plenarni seji z ustnim amandmajem v poročili vnesli dopolnili "s pohvalo in ne priporočilom, temveč zahtevo, da obe državi dobita datum za začetek svojih pogajanj", je napovedal poslanec. Medtem pa je Evropski parlament preložil za ta teden napovedano razpravo in glasovanje o Makedoniji. Kot je menil Kacin, se glede tega v parlamentu obnašajo veliko bolj odgovorno kot komisija.

Dogajanje v zadnjih dneh v Makedoniji po njegovih besedah dokazuje, da institucije v Makedoniji "ne funkcionirajo oziroma so le v funkciji vladajoče stranke VMRO-DPMNE in njenega predsednika, premiera Nikole Gruevskega". Ob tem je spomnil predvsem na zaplete v Skopju po nedavnih lokalnih volitvah ter dejstvo, da je vlada preko noči, zato da bi prehitela prihod morebitnega novega župana, v prestolnici postavila 27 novih spomenikov. Slednje je označil kot "akcijo, ki je na zemeljski krogli še nismo videli". Spomnil je tudi, da je Makedonija od leta 2009 nazadovala kar 70 mest na lestvici medijske svobode. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.