, 20:15  |  Politika

Hollande 'ma nas rad

Francoski predsednik popolnoma zaupa v Slovenijo

Med Slovenijo in Francijo je prijateljstvo in tudi solidarnost, je poudaril Hollande.

"Med Slovenijo in Francijo je prijateljstvo in tudi solidarnost," je poudaril Hollande.
© finance.si

Francoski predsednik Francois Hollande je danes v Parizu izrazil popolno zaupanje v to, da bo Slovenija sama rešila svoje težave - uredila bančni sektor in javne finance ter izboljšala konkurenčnost. Slovenski bančni sektor se je spodoben upreti trenutnim težavam, je poudaril po srečanju s predsednikom republike Borutom Pahorjem. Hollande je v izjavi po svojem prvem srečanju s Pahorjem omenil odprtje razstave slovenskim impresionistov in poglabljanje strateškega partnerstva, podpisanega marca 2011, a izpostavil, da so bili pogovori osredotočeni na vprašanje, kaj se pričakuje od Evrope, in na razmere v Sloveniji.

V povezavi s Slovenijo je francoski predsednik poudaril, da želi izraziti "popolno zaupanje" v ukrepanje Slovenije, tako v ureditev bančnega sektorja kot v pogumne ukrepe za ureditev javnih financ ter v voljo za izboljšanje konkurenčnosti. Hollande je tudi izpostavil, da "ni nikakršnih razlogov" za kakršne koli primerjave med Slovenijo in drugimi državami, katerih probleme je območje evra reševalo pred kratkim, in sicer ne z bančnega, ne z gospodarskega, ne s političnega vidika.

Francija bo po njegovih besedah z novo predsednico slovenske vlade Alenko Bratušek sodelovala pri prenašanju tega sporočila. "Danes želim sporočiti popolno zaupanje v Slovenijo," je poudaril Hollande in še enkrat ponovil, da zaupa v ukrepanje Slovenije, v politike pomembnih reform, tudi tistih, ki jih bo treba prevesti v ustavo. "Med Slovenijo in Francijo je prijateljstvo in tudi solidarnost," je še poudaril Hollande. V povezavi z drugo ključno temo - pričakovanji v povezavi z Evropo - je francoski predsednik izpostavil, da se od Evrope pričakuje, da bo okvir solidarnosti in okvir za rast.

Pahor je danes tudi v Parizu zatrdil, da ima Slovenija za zdaj vse možnosti, da svoje težave reši sama. Pojasnil je, da je Hollanda seznanil z ravnanji in načrti slovenske vlade, povezanimi s konsolidacijo javnih financ in ukrepi za okrevanje slovenskega gospodarstva. "Slovenija ne skriva, da se sooča s težavami, zlasti v bančnem sektorju, ki pa nikakor niso primerljive z državami, ki so zaradi teh ali podobnih težav bile na koncu primorane zaprositi za finančno pomoč," je poudaril Pahor.

V naslednji tednih in mesecih bo Slovenija po Pahorjevih besedah izvedla številne ukrepe, od posegov v ustavo, dogovorjenih z vodilnimi predstavniki parlamentarnih strank 14. februarja, do tistih, ki pomenijo uresničitev odločitev prejšnje vlade, in novih zamisli sedanje vlade. "To ne bo enostaven čas, vendar bomo na koncu lahko s ponosom rekli, da je bila Slovenija ob razumevanju svojih partneric, med njimi Francije, sposobna sama rešiti krizo," je zatrdil Pahor."Čeprav predsednik prijazno nima nobenih dvomov glede naše moči, da sami rešimo težave, sem mu predlagal in ga povabil, da to preveri sam, da torej pride na uradni obisk v Slovenijo," je slovenski predsednik naznanil, da je Hollanda povabil v Slovenijo. Obisk se pričakuje do julija.

Predsednik republike je ob drugi obletnici podpisa strateškega partnerstva tudi poudaril, da tega partnerstva "ne ilustrira samo današnje odprtje razstave impresionistov v Parizu, ampak zlasti zelo poglobljen politični dialog in dejstvo, da smo kljub krizi, kar ne velja za vse druge pomembne partnerje Slovenije, obdržali približno podobne številke sodelovanja kot pred krizo". Pojasnil je tudi, da Slovenija - ne glede na to, da je osredotočena na reševanje domačih težav - želi še naprej nositi del evropske odgovornosti in solidarnosti za regijo v Jugovzhodni Evropi. "Imamo dragoceno znanje, izkušnje in nekatere zamisli glede nadaljnjega procesa sprave, utrditve miru in nadaljnje širitve EU ter priprave teh držav na članstvo," je poudaril slovenski predsednik ter napovedal oživitev procesa Brdo.

Pomembna tema dvodnevnega Pahorjevega obiska v Franciji je tudi krepitev gospodarskega sodelovanja, o čemer bo več govora v četrtek na poslovnem zajtrku slovenskih in francoskih podjetij. Glede na to, da je ena treh prioritet vlade privatizacija, slovenska stran v Parizu preverja tudi zanimanje Francozov za nakup slovenskih podjetij. Prve postopke privatizacije naj bi vlada zagnala do poletja, v prvem svežnju podjetij naj bi bila tudi banka. Omenja se Nova kreditna banka Maribor. Med Francozi naj bi bilo največ zanimanja za slovenska podjetja na energetskem področju. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.