, 20:40  |  Svet

Strupena pošta za Baracka Obamo

Sumljivo pismo naslovljeno na ameriškega predsednika

Ameriška tajna služba je rutinsko prestregla sumljivo pismo za predsednika ZDA Baracka Obamo, ki je bilo zelo podobno pismu, naslovljenemu na konservativnega republikanskega senatorja iz Mississippija Rogerja Wickerja. Pismo senatorju je bilo prepojeno s smrtonosnim ricinom in FBI poroča, da tudi Obamovo. Obe sumljivi pismi so prestregli v torek. Preiskava, s katero se ukvarjajo FBI, tajna služba in kongresna policija, še poteka. Medtem, ko je ricin v pismu senatorju Wickerju potrjen, je tajna služba glede pisma Obami uvodoma potrdila le, da je kuverta vsebovala sumljivo snov. FBI je kasneje sporočil, da je šlo za ricin.

Vsebini obeh pisem sta po poročanju ameriške televizije CNN podobni in napisani v slogu oglasa za politično kampanjo. "Če vidiš, da je kaj narobe in tega ne razkriješ, potem si tihi partner nadaljevanja. Jaz sem KC in odobravam to sporočilo." Demokratski senator Carl Levin iz Michigana je prav tako danes obvestil policijo o sumljivi pošiljki v svoji domači pisarni, vendar še ne ve, zakaj točno gre. Kongresna policija je medtem izpraznila prvo nadstropje senatne pisarniške zgradbe Hart zaradi sumljivega paketa s kuvertami, ki ga je dostavil sumljivi moški. Paket naj bi dostavil tudi v zgradbo Russell. Osumljenca so zasliševali, ker naj bi se sumljivo obnašal.

Za sklepe je še prezgodaj, vendar dogodki nekoliko spominjajo na leto 2001. Takrat je po terorističnih napadih 11. septembra v ZDA na naslove politikov, novinarjev in znanih osebnosti začelo prihajati veliko pisem z antraksom, ki so zahtevala skupaj 17 žrtev. Pismi Obami in Wickerju so prestregli le dan po eksploziji dveh bomb na cilju bostonskega maratona, ki sta ubili tri ljudi, več kot 183 pa jih je bilo ranjenih. Ricin je zelo strupen naraven protein, ki je človeku nevaren predvsem ob inhaliranju ali injeciranju pod kožo. Ob zaužitju je manj nevaren. Smrtonosna doza za človeka je od 500 mikrogramov do enega miligrama na kilogram telesne teže.

Prvi simptomi se pojavijo štiri do osem ur po zastrupitvi v obliki trebušne gripe, v naslednjih dneh pa odpovejo vsi notranji organi. Zaenkrat protistrup še ni znan, piše na spletni enciklopediji Wikipedia. Ricin so uporabljali tudi kot bojni strup. Med drugim je bil uporabljen tudi v znanem atentatu na bolgarskega disidenta Georgija Markova v Londonu leta 1978 z orožjem, ki je bilo zakamuflirano v dežnik. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.