Marcel Štefančič jr.

 |  Mladina 16  |  Kultura  |  Film

Pozaba

Oblivion, 2013
Joseph Kosinski

za

Vojakova vrnitev.

Tom Cruise je spet Jack, toda na srečo ne Jack Reacher, ampak Jack Harper. Če sploh je Jack, kaj šele Jack Harper. Njegova identiteta je namreč tako spolzka, kot so spolzki njegovi spomini. In njegovi spomini so tako spolzki, kot so bili spolzki spomini Arnolda Schwarzeneggerja – alias Douglasa Quaida – v Popolnem spominu, le da ljudje v Pozabi ne zbežijo na Mars, ampak na Titan, največjo izmed Saturnovih lun.

Na Zemlji je ostal le še Harper, ki s svojo asistentko Victorio (Andrea Riseborough), s katero sta »učinkovit team«, nadzoruje to, kar je ostalo od Zemlje. »Dobili smo vojno, toda izgubili planet,« dahne Harper. Zunajzemeljska bitja so prišla pred šestdesetimi leti, zagrozila in udarila – Zemlja je odgovorila z jedrskim orožjem, kar jo je prelevilo v opustošenje, nenaseljivo puščavo, ki bi pritegnila le še kako oddaljeno civilizacijo, obsedeno s tujimi planeti, njihovo energijo in svojo prihodnostjo. Superbowl odpade. In ta postapokaliptična prihodnost, skozi katero se – na motorju, še raje pa v belem dronu – prebija Harper, izgleda kot križišče prihodnosti, ki so jih intonirali Popolni spomin, Solaris, Iztrebljevalec, Terminator, Tron, Loganov pobeg, Mesto slovesa, Vojna zvezd, Osmi potnik, THX 1138, Dan neodvisnosti, Matrica, Luna, Cesta, Jaz, legenda in 2011 – Odiseja v vesolju, celo Wall-E.

V Pozabi, ki je videti kot mozaični hommage kultnim sci-fi klasikam, je prihodnost sestavljena iz vseh teh distopičnih prihodnosti, toda za Harperja, ki so mu spomine na to, kar se je zgodilo pred veliko vojno, iz varnostnih razlogov izbrisali, je ta nenadna, fluidna zgostitev prihodnosti popolni puzzle. Tako kot mi ne ve, v kateri prihodnosti nastopa. Tako kot mi ne ve, zakaj ga vse te prihodnosti tako dobro poznajo. Tako kot mi ne ve, zakaj ne more sam izbrati svoje prihodnosti. Tako kot mi ne ve, zakaj se mu v sanjah prikazuje slika iste ženske. In tako kot mi ne ve, zakaj se mu Zemlja zdi le kot spomin. Pozaba izgleda tako, kot da bi se nekdo, ki so mu izbrisali spomin, nenadoma in sunkovito spomnil vseh svojih najljubših sci-fi filmov.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.