, 21:00  |  Svet

Spolne zlorabe tudi v pravoslavni cerkvi

Srbska pravoslavna cerkev ponovno predmet očitkov o spolnih zlorabah

Episkop Zvornika in Tuzle v Bosni in Hercegovini Vasilij Kačavenda.

Episkop Zvornika in Tuzle v Bosni in Hercegovini Vasilij Kačavenda.
© Avaz.ba

Srbska pravoslavna cerkev se ponovno sooča z očitki o spolnih zlorabah otrok. Kot že pred dvema letoma so obtožbe znova usmerjene proti episkopu Zvornika in Tuzle v Bosni in Hercegovini Vasiliju Kačavendi. Cerkveno vodstvo se na očitke še ni odzvalo. Po današnjih navedbah srbskega časnika Blic ima vodstvo Srbske pravoslavne cerkve obsežno dokumentacijo, ki vključuje fotografije, videoposnetke in izjave okoli 40 mladostnikov in duhovnikov, ki pričajo o spolnih aktivnostih Kačavende.

Episkopa Zvornika in Tuzle so sicer pogosto kritizirali zaradi njegovega razkošnega načina življenja, junija 2011 pa ga je nekdanji duhovnik iz njegove škofije prvič obtožil pedofilije. Ta je dejal, da je Kačavenda v Bijeljini prirejal razkošne zabave, na katerih so bili tudi fantje, mlajši od 11 let. Cerkveno vodstvo je takrat obtožbe zavrnilo. Novembra lani je Kačavenda zaradi zdravstvenih razlogov napovedal odstop s položaja, a si je medtem že premislil, v Bijeljini pa so po navedbah Blica začeli z zbiranjem podpisov za podporo episkopu.

V preteklih letih sta v Srbiji potekala dva procesa proti srbskim cerkvenim dostojanstvenikom glede zlorab otrok. Prvi se je leta 2007 končal z oprostilno sodbo, drugi primer pa so zaradi zastaranja opustili. Kolikor je znano, vodstvo Srbske pravoslavne cerkve proti obtoženim spolnih zlorab ni ukrepalo. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.