, 20:30  |  Svet

Roka sprave med Srbi in Albanci?

Srbija in Kosovo dosegla dogovor o normalizaciji odnosov

Dačić, Ashtonova in Thaci.

Dačić, Ashtonova in Thaci.
© Blic.rs

Delegaciji Srbije in Kosova sta na pogovorih pod okriljem EU danes dosegli dogovor. Težko pričakovani sporazum o normalizaciji odnosov med državama je parafiran, je v Bruslju sporočila visoka zunanjepolitična predstavnica EU Catherine Ashton. Podpisov na sporazumu sicer še ni, saj morata zeleno luč za to prižgati še uradni Beograd in Priština. Kot je sporočila Ashtonova, je dialog končan, sporazum pa dogovorjen in parafiran. "Zelo sem zadovoljna," je sporočila Ashtona.

Obenem je obema premieroma čestitala za njuno odločenost in pogum v minulih mesecih ter ocenila, da smo priča "koraku naprej" stran od preteklosti in v smeri Evrope, poročajo tuje tiskovne agencije. Delegaciji Srbije in Kosova, na čelu katerih sta premiera Ivica Dačić in Hashim Thaci, sta se danes v Bruslju sestali na že desetem krogu pogovorov in se očitno vendarle uspeli dogovoriti, kakšno stopnjo avtonomije naj uživa skupnost srbskih občin na severu Kosova. Sporazum, ki ga je Ashtonova pripravila na podlagi stališč obeh strani, je bil danes šele parafiran. Kot piše nemška tiskovna agencij dpa, morata obe strani do ponedeljka Bruslju še pisno posredovati svoj dokončni pristanek. Sporazum ima sicer 15 točk, do zadnjega sta bili najbolj sporni točki devet in 14.

Dačić je povedal, da ostaja točka devet, ki govori o policiji na severu Kosova in izbiri regionalnega načelnika policije, nespremenjena. Kot piše hrvaška tiskovna agencija Hina, to pomeni, da bo regionalna policija v skupnosti štirih srbskih občin na severu Kosova del kosovske policije in bo dobivala plače od kosovske policije. Načelnika regionalne policije, ki bo kosovski Srb, bo imenovalo kosovsko notranje ministrstvo s seznama imen, ki ga bodo predlagale omenjene štiri občine. Iz točke 14 je bila medtem umaknjena določba, da Srbija ne sme blokirati članstva Kosova v mednarodnih organizacijah, ampak piše le še, da državi ne smeta ena druge ovirati na poti evropskih integracij.

V skladu s sporazumom bo imela skupnost omenjenih štirih občin svoj statut, njene pristojnosti pa bodo v skladu z evropsko listino o lokalni samoupravi in kosovskimi zakoni. Skupnost bi lahko imela tudi dodatne pristojnosti, če bodo na to pristale oblasti v Prištini, piše Hina. Kot je v Bruslju poudaril Dačić, je parafirani sporazum najboljša ponudba, ki jo je doslej dobil Beograd. Je pa spomnil, da gre za predlog besedila, ki še ni podpisan. Beograd bo svojo končno odločitev Ashtonovi sporočil v ponedeljek, je dejal. "Po sejah vodstev SNS in ostalih strank bo imela vlada Srbije glede tega enotno stališče. Glede tega se ne smemo deliti. Ali bo to enotno sprejeto ali pa enotno zavrnjeno," je dejal.

Da bo dokončna odločitev padla v prihodnjih dneh, je sporočil tudi podpredsednik srbske vlade, vodja SNS in najvplivnejši srbski politik Aleksander Vučić. Obenem je zatrdil, da Srbija ni in ne bo priznala neodvisnosti Kosova. Thaci je medtem po pisanju beograjske tiskovne agencije Beta sporočil, da parafirani sporazum zagotavlja "priznanje Kosova, njegove mednarodne subjektivitete, suverenosti in ozemeljske celovitosti". Poudaril je, da gre za "zgodovinski sporazum", ki utira pot nadaljnji normalizaciji odnosov med državama, ponuja "roko sprave med Srbi in Albanci" ter je "sporazum za prihodnost obeh držav in za prihodnost Evropske unije".

Na novinarsko vprašanje, kako komentira izjave Dačića, da so bili sprejeti vsi pogoji Srbije, je odvrnil, da so Srbi tudi v preteklosti že govorili o lastnih zmagah, a praksa bo pokazala, kako točno stojijo stvari. "To je vendarle najboljša rešitev za vse nas, tudi za Srbijo in celo regijo," je ocenil. Kot je napovedal, bo do prihodnjega petka v koordinaciji z Eulexom in evropskimi institucijami, zvezo Nato, kosovskimi institucijami ter oblastmi v Srbiji pripravljen dokument o uresničitvi danes parafiranega sporazuma.

Thaci je tudi izrazil pričakovanje, da bodo sedaj Kosovo priznale tudi tiste države, ki tega doslej še niso storile, ter da bo kmalu lahko postalo del Združenih narodov in Ovseja. "Ta dogovor danes je de iure pravno priznanje Srbije, ki odpira pot Kosovu, da postane članica mednarodnih organizacij," je dejal. Kot opozarja nemška tiskovna agencija dpa, pa niti Dačiću niti Thaciju ne bo lahko doseči podporo parafiranemu sporazumu doma.

Kosovski Srbi so že sporočili, da vztrajajo pri nasprotovanju dialogu Beograda in Prištine v Bruslju. Po objavi današnje novice o parafiranju sporazuma so člani skupščine srbskih občin na severu Kosova v resoluciji zahtevali, da Srbija razpiše referendum in da ljudem besedo o tem, "ali naj Kosovo ostane v Srbiji ali naj se sprejme dogovor". Predsednik srbske opozicijske stranke DSS Vojislav Koštunica je medtem ocenil, da so oblasti "izdale državne in nacionalne interese na Kosovu ter s tem Srbiji zadale usoden udarec s strahovitimi zgodovinskimi posledicami". Razdeljena so tudi mnenja v največji srbski vladni stranki SNS.

V Prištini medtem Thaci sam v parlamentu nima večine, opozicija - gre za drugo in tretjo najmočnejšo stranko v parlamentu, LDK in Samoopredelitev - pa je vsaj doslej odločno nasprotovala kakršnemukoli popuščanju v pogajanjih s Srbijo. V obeh državah je poleg tega pričakovati množične proteste. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.