, 21:00  |  Kultura

Janša strokovnjak za oblike čistk

Janša primerja izključitev iz PEN s čistko SAZU leta 1948

Janša je primerjal izključitev iz PEN s čistko SAZU leta 1948.

Janša je primerjal izključitev iz PEN s čistko SAZU leta 1948.
© Arhiv Mladine

Nekdanji premier Janez Janša še vedno ni prejel sklepa o izključitvi iz Slovenskega centra PEN, je razvidno iz njegovega sporočila podpredsedniku PEN Tonetu Peršaku. Janša v pismu piše, da je farsa, ki jo Peršak zganja "kot poklicni politik trenutno na čelu Slovenskega centra PEN vsak dan večja".

Kot je zapisal Janša, je zapisnik upravnega odbora Slovenskega PEN, ki mu ga je Peršak poslal v dopisu 10. aprila, sicer izjemen primerek dokumenta, ki ga je vredno ohraniti za zgodovino oziroma zgodovinsko primerjavo, saj je metoda "izključevanja s skrivanjem odgovornosti preprosto povzeta po 65 let stari metodi čistke Slovenske akademije znanosti in umetnosti leta 1948". Tudi tam ni bilo sklepa, na katerega bi se lahko izključeni član pritožil, je še zapisal Janša.

Kot je dejal Peršak, je Janši še enkrat odgovoril, da PEN ni upravni organ ali sodišče ter, da je iz zapisnika seje upravnega odbora popolnoma jasno, o čem in kako so člani glasovali. "Janša ima pobudo oziroma predlog prvega in glavnega pobudnika za njegovo izključitev, Vena Tauferja, ima poročilo častnega razsodišča na treh straneh in ima zapisnik upravnega odbora," je poudaril Peršak in dodal, da je to vse kar obstaja. Po njegovih besedah Janša za pritožbo ne potrebuje posebnega sklepa. Dodal je še, da je bila primerjava s postopkom iz leta 1948 verjetno malo pretirana. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.