Igor Mekina

, 09:30  |  Svet

Ohlajanje odnosov med Nemčijo in Rusijo

Nemški in ruski mediji ocenjujejo, da se 'nemško-rusko prijateljstvo', ki je bilo prisotno v zadnjih letih in je omogočilo tudi veliko blagovno menjavo med državama, zelo hitro ohlaja

Visoko nemško parlamentarno delegacijo vladajoče stranke CDU je na zadnjem obisku v Rusiji pričakala vrsta odpovedi že dogovorjenih sestankov. To je samo eden od simptomov hitrega poslabšanja nemško-ruskih odnosov v zadnjem času. V bulvarskih nemških časnikih se pojavljajo slike gole Angele Merkel, včasih tudi z nacističnimi znaki in članki, v katerih se nemški prispevek k reševanju ciprske krize ob pomoči denarja z ruskih bančnih računov primerja z plenjenjem imovine nemških Židov v času pred drugo svetovno vojno. Nemški Spiegel piše, da je »prijateljstvo končano«, avstrijski Die Presse pa ocenjuje, da se Rusija obrača »stran od Nemčije«.

Sodu je izbilo dno prav ravnanje Nemčije v primeru Cipra. Ruski državni mediji so uničenje ciprskih bank ocenili kot nemško zaroto, s katero naj bi Nemčija želela kaznovati Rusijo. »Ciprski problem so zakuhale nemške tajne službe,« piše v naslovu enega od zadnjih člankov Glasa Rusije, v primeru velikih izgub pa naj bi sedaj tudi Rusija iskala poti za 'kaznovanje' EU. Pri tem pa so stave zelo visoke, saj se nobeni od držav 'kaznovanje' druge na dolgi rok verjetno ne bo splačalo. Rusija je drugi največji trgovinski partner Nemčije, takoj za Kitajsko, medsebojna menjava Nemčije in Rusije pa presega 72 milijard dolarjev. Leta 2011 odprti Severni tok je še okrepil medsebojno menjavo. Vse to je bilo opazno tudi v medsebojnih odnosih, še posebej v preteklosti. Vladimir Putin je Gerharda Schröderja imel za prijatelja, mu po koncu mandata kanclerja leta 2005 omogočil odlično plačano službo med nadzorniki Severnega toka in pomagal celo pri posvojitvi dveh ruskih otrok. Po prihodu Angele Merkel na položaj se je v teh odnosih marsikaj spremenilo. Že ob enem od prvih srečanj med Merklovo in Putinom je bilo vse narobe, ko je Putin dopustil, da je eden od njegovih psov povohal nogo nemške kanclerke, za katero je znano, da ima odpor do psov.

V zadnjem času so se odnosi poslabšali predvsem zaradi ruske politike do nevladnih organizacij. Nemške in tuje nevladne organizacije so zaradi novih ukrepov prišle na udar ruskih oblasti. Novi ukrepi, ki zahtevajo, da se organizacije registrirajo kot 'tuji agenti', so prizadeli tudi Amnesty International, Human Rights Watch, pa tudi nemški organizaciji Konrad Adenauer ter Friedrich Ebert. Nemški FAZ zato že piše o »Putinovem avtoritarnem režimu«, ki se spreminja v 'diktaturo'. Aleksej Puškov, predsednik komiteja za zunanje zadeve ruske dume, pa na to odgovarja, da je »čas, da spoznamo, da je nemški tisk nedemokratičen, nepluralističen in da se je spremenil v protiruski agitprop«.

Vse skupaj ima še bolj neprijetne posledice. Nedavno je ruska Zvezna varnostna služba (FSB), naslednica nekdanjega KGB, zasliševala ruske državljane, zaposlene v nemškem veleposlaništvu v Moskvi, da bi od njih izsilili nekatere informacije.  Po oceni Spiegla bi bil še pred nekaj leti takšen razvoj nemško-ruskih odnosov popolnoma nepredstavljiv, saj je nekoč prav nemški 'prijatelj Putin' FSB-ju prepovedal kakršnokoli šikaniranje Nemcev. Do ohladitve prihaja tudi na drugih področjih. Predsednik zunanjepolitičnega odbora ruske dume Aleksej Puškov obtožuje Nemčijo tudi zaradi novega tolmačenja Hitlerjevega napada na Rusijo poleti leta 1941, ker naj bi na ta način »še enkrat poskusili spremeniti zgodovino«. Povod za te obtožbe je serija Naše matere, naši očetje, ki se vrti na nemških televizijskih kanalih. V Nemčiji so prav tako zelo nezadovoljni zaradi nedavne konfiskacije dokumentov in računalnikov nemške fundacije Konrad Adenauer v Petrogradu.  Organizacija je blizu nemški CDU in je brez računalnikov praktično prenehala delovati. Enako se je v Moskvi zgodilo fundaciji Friedrich Ebert, ki je blizu nemški SPD.

Po oceni nemških medijev je Merklova zato »izgubila iluzije« glede razvoja odnosov z Rusijo, vendar še vedno ne želi rušiti mostov. »Minili so časi, ko je v Berlinu vladal Putinov prijatelj Schröder, minili so časi, ko je Pariz ploskal Putinu in ko mu Berlusconi ni dajal lekcij iz zaščite človekovih pravic – minili so časi, ko je Putin leta 2009 slavil novo otoplitev odnosov z Washingtonom,« piše Die Presse. Le zakaj je prišlo do obrata? Po mnenju avstrijskih komentatorjev v Die Presse je vse več držav EU v krizi odvisno od Bruslja oziroma od Berlina, zato jih je vse težje »zaplesti v Moskvi tako drage bilateralne igre«, ki se jih Rusija igra zato da bi »škodila skupni zunanjepolitični platformi EU«. Ob tem se EU zaradi krize vse bolj ukvarja sama s seboj, Rusija pa se vse bolj zaveda, da postaja pomembnejši igralec na mednarodni sceni in bo ob napetostih med Kitajsko in ZDA lahko vse bolj odločno igrala vlogo jezička na tehtnici.

Ruski mediji razloge za napetosti vidijo drugače in ob tem opozarjajo predvsem na dejstvo, da se v Nemčiji bližajo volitve in da naj bi pozornost, ki jo nemški politiki in mediji usmerjajo proti Rusiji, služila predvsem zamegljevanju problemov v območju EU. Ob tem v RIA Novosti navajajo, da se je več kot 80 odstotkov nemških komentatorjev pod člankom Spiegla o nemško-ruskih odnosih strinjalo z oceno, da bi se morali Nemci bolj ukvarjati s svojimi problemi, ne pa da se mešajo v številne druge. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.