, 16:50  |  Svet

»Pravice in svoboščine na papirju ne zadoščajo«

Gauck v Strasbourgu: Ne varčevanju s človekovimi pravicami

Gauck je sicer prvi od petih šefov vlad ali držav, ki bodo do petka na zasedanju nagovorili parlamentarne delegacije iz članic Sveta Evropa, med katerimi je tudi slovenska.

Gauck je sicer prvi od petih šefov vlad ali držav, ki bodo do petka na zasedanju nagovorili parlamentarne delegacije iz članic Sveta Evropa, med katerimi je tudi slovenska.
© Stern.de

Svet Evrope je potreben bolj kot kdajkoli prej, je danes na začetku spomladanskega zasedanja Parlamentarne skupščine Sveta Evrope v Strasbourgu dejal nemški predsednik Joachim Gauck. Kljub pritiskom k varčevanju po Evropi "ne smemo nikoli varčevati pri človekovih pravicah", je dejal. Izpostavil je vlogo nadzora Sveta Evrope (SE) nad uresničevanjem človekovih pravic - od poročil odbora proti mučenju do stališč Beneške komisije. Poudaril je, da "pravice in svoboščine na papirju ne zadoščajo, morajo biti zagotovljene tudi v praksi", piše na spletni strani SE.

Gauck, prvi nemški predsednik, ki je govoril pred parlamentarci, odkar je leta 1991 pred njimi nastopil Richard von Weizsäcker, je članice SE pozval k zavezi in prenosu vrednot in pravnih standardov SE v nacionalno zakonodajo. Evropsko sodišče za človekove pravice je pohvalil kot "zadnje upanje za obupane in razlaščene" in pozval članice k spoštovanju razsodb sodišča. Gauck je sicer prvi od petih šefov vlad ali držav, ki bodo do petka na zasedanju nagovorili parlamentarne delegacije iz članic Sveta Evropa, med katerimi je tudi slovenska. Parlamentarce bosta med drugim nagovorila tudi romunski premier Victor Ponta in tunizijski predsednik Moncef Marzuki.

Prvi dan zasedanja so tudi dokončno oblikovali dnevni red zasedanja. V četrtek bodo tako na nujni razpravi govorili o tem, kako organizirati in podpreti mednarodno pomoč sirskim beguncem v Jordaniji, Turčiji, Libanonu in Iraku. V okviru razprave so povabili predsednika jordanskega parlamenta, naj nagovori udeležence. Med osrednjimi temami zasedanja bodo post-monitoring dialog s Turčijo, diskriminacija romskih otrok, nasilje nad verskimi skupnostmi, boj proti otroškemu spolnemu turizmu, uravnoteženje koristi in tveganj nanotehnologije ter delo agencije Frontex za nadzor nad zunanjimi mejami EU z vidika človekovih pravic.

Med poročevalci bo tudi slovenska poslanka Polonca Komar, ki bo v sredo predstavila poročilo z naslovom Mladi Evropejci - nujen izziv izobraževanju. V slovenski parlamentarni delegaciji sta še Jakob Presečnik in Iva Dimic. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.