|  Kultura

Borut Peterlin razstavlja v Novem mestu

Soteska

Soteska
© Borut Peterlin

V Galeriji Krka v Novem mestu bodo odprli razstavo Mladininega fotografa Boruta Peterlina, ki bo predstavil staro fotografsko tehniko mokrega kolodija, s aktero je raziskoval dolenjsko pokrajino. Kot je zapisala kustosinja Zavoda Rog in umetnostna zgodovinarka Urška Jurman, je Peterlin, ki je raziskovanju dolenjske pokrajine skozi fotografski objektiv že leta 2005 posvetil svojo serijo fotografij Gorjanske bajke, za razliko od svojega vsakdanjega fotografskega dela pri fotografiranju v naravi odmisli hitro in stresno življenje.

Tokrat se je v omenjeni zahtevni in unikatni fotografski tehniki lotil motivov doline reke Krke, svoj novi niz pa je posvetil likovnemu poetu dolenjske krajine in novomeškemu rojaku Božidarju Jakcu. Pri tem se, kot ugotavlja Jurmanova, nostalgičen in mestoma melanholičen ton fotografij, ki je posledica izbrane tehnike, zdi pravšnji za motiv krajine, krajina pa hvaležen predmet za Peterlinovo eksperimentiranje s starimi, skoraj pozabljenimi fotografskimi tehnikami.

Te pri svojem fotografskem raziskovanju pokrajine in drugih motivov Peterlin obuja in hkrati na novo osmišlja, s pomočjo postopka mokrega kolodija pa dajejo njegove fotografije prej vtis likovnega kot fotografskega dela, je med drugim zapisala Jurmanova.

Borut Peterlin je med letoma 1994 in 1998 študiral fotografijo na praški akademiji FAMU in tam tudi diplomiral. Nekaj let kasneje se je izpopolnjeval v raziskovalnem centru za komunikacijo skupine Benetton - Fabrica v italijanskem Trevisu, nato pa na London College of Printing končal še podiplomski študij fotografije.

Bil je pobudnik in večletni umetniški vodja novomeškega festivala dokumentarne fotografije Fotopub, v žanru novinarske fotoreportaže in portretiranja pa se je brusil predvsem kot sodelavec in urednik fotografije tednika Mladina. Za njim je vrsta samostojnih razstav v Sloveniji in tujini, njegova razstava v Galeriji Krka pa bo odprta do 24. maja. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.