, 20:00  |  Politika

BB bo merila z istimi vatli

Brezigarjeva v prehajanju iz politike v tožilstvo ne vidi težav, po mnenju Cerarjeve to ni primerno

Človek, ki ima integriteto in strokovno znanje, s tem nima nobenih težav, je prepričana Barbara Brezigar.

Človek, ki ima integriteto in strokovno znanje, s tem nima nobenih težav, je prepričana Barbara Brezigar.
© Arhiv Mladine

Vrhovna državna tožilka Barbara Brezigar, ki se je na to mesto vrnila z mesta državne sekretarke na notranjem ministrstvu, v prehajanju med politiko in tožilstvom ne vidi težav. Pomembno je, da so na položajih ljudje z integriteto, je poudarila. Po mnenju nekdanje tožilke in ministrice za pravosodje Zdenke Cerar pa to prehajanje ni primerno. Kot je pojasnila Brezigarjeva, se je med tožilce vrnila, ker zakon o državnem tožilstvu to izrecno omogoča. "Meni je funkcija mirovala, ko sem bila državna sekretarka. In če zakon nekaj omogoča, ne vem, kako bi lahko to predstavljalo kakšen problem," je dejala.

Ob tem je poudarila, da tudi osebno nima nobenih težav s tem, da stvari pri svojem delu "ne bi merila po strokovni plati in z istimi vatli ne glede na to, za koga kje gre". Tudi sicer Brezigarjeva ne vidi nobenega problema v takšni zakonski ureditvi, ki je že dolgo podobna. "Mislim, da je to pravzaprav dodana vrednost, da dobiš eno širino na drugi funkciji. To lahko funkciji, ki si jo prej opravljal, samo pomaga," je dejala. Kot poudarja, je sama vedno znala ločiti med funkcijami in je vedno profesionalno ravnala. Za to mora imeti človek po njenem mnenju integriteto. Človek, ki ima integriteto in strokovno znanje, s tem nima nobenih težav, je prepričana.

Če bodo zakon spremenili, bodo to spoštovali, pravi Brezigarjeva. Po njenem mnenju sprememba ni potrebna, ji je pa, kot pravi, "popolnoma vseeno, če to naredijo". Cerarjeva pa nasprotno meni, da bi bilo zakon, ki zdaj omogoča prehode tožilcev iz politike nazaj v tožilstvo, treba spremeniti. V državah, kjer so nekatere stvari samoumevne, to sicer ni potrebno, je pojasnila.

Kot poudarja, je treba tožilstvo odmakniti od politike. Prehajanje iz politike med tožilce in nazaj po njenem mnenju ni primerno. Ob tem je pojasnila, da je bila ob koncu svoje ministrske funkcije na tem, da bi se vrnila na tožilstvo, a se ni, ker je smatrala, da 'to ne gre'. "Če si minister, si pač minister v politiki neke vlade in potem ni higienično, ni primerno, da se vračaš nazaj. To je bilo moje načelo in gospod Fišer ga očitno zastopa naprej," je dejala. Generalni državni tožilec Zvonko Fišer je namreč po poročanju medijev državnotožilski svet zaprosil, naj se opredeli do prehajanja tožilcev v politiko in nazaj. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.