, 20:25  |  Svet

Dobro jutro, Jose Manuel Barroso!

Barrosove izjave o politiki varčevanja sprožile različne odzive

Ponedeljkove izjave predsednika Evropske komisije Joseja Manuela Barrosa, da je politika varčevanja dosegla svoje "politične in socialne meje", danes sprožajo različne odzive. Zagovorniki spremembe politike za izhod iz krize so ugotovitev pozdravili, zagovorniki varčevanja pa so poudarili, da je konsolidacija javnih financ nujna. Tisti, ki zagovarjajo menjavo politike izhoda iz krize v območju evra, so Barrosove ugotovitve danes pozdravili. Potem ko je prvi mož Evropske komisije in nekdanji portugalski premier ocenil, da je čas, da se poseže v politiko rezov v javno porabo in da Evropa potrebuje več poudarka na rasti, je bilo iz njihovih vrst slišati, da se je končno zbudil.

Vodja Skupine naprednega zavezništva socialistov in demokratov (S&D) v Evropskem parlamentu Hannes Swoboda je danes tako dejal, da se je Barroso "zbudil iz petletne kome in končno spoznal resnico, da varčevanje ni ne učinkovito, ne socialno smiselno". A Barroso si je s svojimi izjavami prislužil tudi kritike. Glede na to, da sta recesija in brezposelnost v evropski monetarni uniji prizadeli že 340 milijonov ljudi, in da ni ponudil nobene alternativne rešitve, so njegove besede nekateri označili za prazne.

Ekonomist iz Londonske šole za ekonomijo Sony Kapoor je denimo ocenil, da zvenijo plehko. Kot je spomnil, je Barroso dejal le, "da je varčevanje politično težko, ne pa, da gre za ekonomski nesmisel". Sam meni, da je varčevalna politika "brezglava, aritmetično nesmiselna, politično gluha, socialno tvegana, intelektualno nesprejemljiva in finančno nevzdržna". Spet drugi so ocenili, da se Barroso moti. Nemški zunanji minister Guido Westerwelle je tako danes po pisanju nemške tiskovne agencije dpa v Bruslju izpostavil, da bi zamenjava politike fiskalne konsolidacije s staro politiko zadolževanja pomenila, da bi se visoka brezposelnost v Evropi obdržala več let. Prepričan je, da se rasti ne da kupiti z novim zadolževanjem oz. da sta konsolidacija javnih financ in gospodarska rast dve plati iste medalje.

Barroso je v ponedeljek v Bruslju ocenil, da je politika varčevanja dosegla svoje "politične in socialne meje". "Čeprav mislim, da je takšna usmeritev v temelju prava, ocenjujem, da je dosegla svoje meje," je dejal in namignil na nekoliko bolj prožen odnos Bruslja do držav v težavah. Pojasnil je, da za uspeh ekonomskih politik ni dovolj le to, da so pravilno zasnovane, ampak morajo imeti tudi vsaj minimum politične in socialne podpore. Ocenil je še, da Evropa zdaj potrebuje več poudarka na rasti in ukrepih za spodbujanje rasti. "Čeprav je politika odpravljanje presežnih primanjkljajev v temelju prava, se lahko vedno pogovarjamo o podrobnostih in popravkih," je povedal.

Odzvali so se tudi na nemškem finančnem ministrstvu. Kot so zapisali, mora območje evra ostati na začrtani poti že doslej uspešnih reform in fiskalne discipline.Ta pot je po njihovih navedbah vedno dajala enak poudarek uravnoteženju javnih financ in krepitvi rasti skozi reforme. Te so temelj zdrave rasti, pravijo. Na nemškem finančnem ministrstvu so zatrdili še, da je območje skupne evropske valute v treh letih po izbruhu dolžniške krize doseglo ogromno, da pa jih vendarle čaka še nekaj dela.

Kot so spomnili, Evropa sprejema reforme za večjo konkurenčnost in znižanje javnofinančnega primanjkljaja, kar ji pomaga krepiti zaupanje vlagateljev. Opozorili so tudi na krepitev izvoza v perifernih evrskih državah. Se pa reform, kot je reforma trga dela, ne da izpeljati čez noč, so še pojasnili. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.