, 21:00  |  Politika

Tudi slovenski evri za afganistanske helikopterje

Nato in Rusija krepita skupno pomoč Afganistancem pri vzdrževanju helikopterjev; Slovenija bo prispevala 8.000 evrov

Minister Erjavec si ogleduje afganistanske helikopterje...

Minister Erjavec si ogleduje afganistanske helikopterje...
© Denis Sarkić

Zveza Nato in Rusija sta danes uradno zagnali drugo fazo skrbniškega sklada za vzdrževanje helikopterjev, s katerim skupaj pomagata afganistanskim zračnim silam. V sklad bo prvič prispevala tudi Slovenija, in sicer 8.000 evrov, je pojasnil zunanji minister Karl Erjavec ob robu zasedanja zunanjih ministrov članic zveze Nato. Rusija ne sodeluje v mednarodni operaciji Isaf v Afganistanu, pomaga pa na druge načine. Eden od njih je omenjeni sklad.

Z zagonom druge faze tega sklada strani razširjata pomoč, ki jo v okviru sklada namenja afganistanskim zračnim silam. Med drugim bosta nudili več usposabljanja za vzdrževanje helikopterjev Mi-17 in Mi-35 ter rezervne dele. Prav tako bosta s sredstvi iz sklada pomagali krepiti zmogljivosti afganistanskih zračnih sil za zdravstveno pomoč. Erjavec je sicer v povezavi z Afganistanom danes povedal, da se Slovenija drži svojih načrtov, da do konca leta postopoma zmanjša število svojih pripadnikov v državi. Zdaj je v Afganistanu 59 pripadnikov slovenske vojske, v sredini leta bodo število zmanjšali na 39. Slovenija bo prispevala tudi v poseben sklad v pomoč afganistanskim varnostnim silam po letu 2014, in sicer pol milijona dolarjev na leto. O prisotnosti slovenskih vojakov po letu 2014 Erjavec ni želel povedati nič konkretnega.

Zunanji ministri so se danes dotaknili tudi Kosova, a podrobnejše razprave ni bilo. Pozdravili so dogovor Beograda in Prištine o normalizaciji odnosov kot dobro podlago za nadaljnjo stabilnost na Zahodnem Balkanu ter izpostavili pomen izvajanja tega dogovora. Obseg in naloge Natove operacije Kfor na Kosovu se za zdaj ne spreminjajo. Nato je na Kosovu prisoten z okoli 6.500 vojaki, Slovenija s približno 300, kar je njena najmočnejša udeležba v mednarodnih operacijah. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.