Tea Wutte

 |  Svet

Lažne eksplozije potopile Wall Street

Lažna vest o ranjenem predsedniku Obami in dveh eksplozijah v Beli hiši, ki so jo napisali v tvitu agencije AP, je sunkovito zamajala vrednost delnic na najpomembnejši borzi na svetu

Ameriški industrijski indeks Dow Jones je na Wall Streetu padel za okoli en odstotek oziroma za 143 točk, vse to pa zaradi hekerskega napada, kjer so napadalci preko lažnega twitter naslova agencije Asociated Press poslali vest o tem, da sta v Beli hiši eksplodirali dve bombi in da je predsednik Barack Obama ranjen. AP je kasneje pojasnil, da so neznani hekerji poskusili »večkrat ukrasti gesla novinarjev AP-ja« in se je podjetje zato odločilo ugasniti svoj naslov na Twitterju, da bi preprečili podobne napade. Novinar, ki naj bi poslal lažno sporočilo, se je že opravičil zaradi dezinformacije.

To ni edini poskus takšne vrste: prejšnji teden so v postaji CBS priznali, da je prišlo do vdora v twitter račune oddaj »60 minut« in »48 ur«. Belo hišo omenjena neresnica ni posebej vznemirila. Jay Carney, tiskovni predstavnik Baracka Obame, je dejal, da je »bil pravkar pri predsedniku« ter da je s predsednikom »vse v redu«. Kljub temu je panika, ki je nastala na borzah, pokazala, kako zelo so kapitalski trgi odvisni od politične stabilnosti, pa tudi od poročil medijev in sodobnih socialnih omrežij.

Dow Jones sicer kaže cene delnic 30 najpomembnejših ameriških podjetij in ga pogosto uporabljajo za prikazovanje stanja na trgu. Twitter je že napovedal, da bo poskrbel za »dvostopenjsko identifikacijo«, ki naj bi onemogočal vdore celo v primeru, če bi napadalci uspeli priti do šifer. Twitter je moral februarja obnoviti 250.000 šifer, saj so hekerji uspeli vdreti v njihov sistem. Kljub temu je nekatere na borzi lažna vest zelo pretresla. »Preden sem ugotovil, da gre za lažno novico, sem se počutil enako kot takrat, ko sem delal na vrhu newyorške borze in sta letali zadeli World Trade Center,« je dejal Sal Arnuk, vodja podjetja Themis Trading iz New Jerseya in eden od avtorjev uspešnice Zlomljeni trgi. »Ko pa sem ugotovil, da je šlo za lažni tvit sem bil besen in bilo me je sram, da je trge lahko tako lahko zmanipulirati,« je dejal Sal Amuk.

Večja brokerska podjetja so doslej omejevala dostop do Twitterja, predvsem zaradi možnosti uhajanja informacij po zasebnih kanalih, pa tudi zaradi tega, ker naj bi tvitanje zaposlenih pomenilo»zapravljanje časa«. Toda v zadnjem času si je Twitter pridobil domovinsko pravico tudi v tem poslu, še posebej, ko je ta kanal tudi Bloomberg dodal med redno opremo svojega servisa. Nekateri opozarjajo tudi na dejstvo, da je do hitrega padca prišlo zaradi napetosti, ki je nastala zaradi bostonskih bombnih napadov. »Trgovce je tako zelo strah. Že najmanjša stvar jih prisili v prodajo vsega,« ocenjuje borzni posrednik Sean McLaughlin.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.