, 16:15  |  Politika

Župan Janković ovaden

Gibanje 29. oktober zaradi ugotovitev protikorupcijske komisije ovadilo tudi Jankovića

Skupina 29. oktober se je oblikovala konec septembra 2012. Med drugim je organizirala prvi protivladni protest v Sloveniji, ki je bil v Mariboru 29. oktobra lani.

Skupina 29. oktober se je oblikovala konec septembra 2012. Med drugim je organizirala prvi protivladni protest v Sloveniji, ki je bil v Mariboru 29. oktobra lani.
© Marko Pigac

Gibanje 29. oktober je zaradi ugotovitev protikorupcijske komisije danes na vrhovno državno tožilstvo vložila ovadbo zoper ljubljanskega župana Zorana Jankovića. Kot so zapisali v izjavi za javnost, so tako izpolnili svojo obljubo, ki so jo državljanom dali januarja ob ovadbi tedanjega premiera Janeza Janše zaradi ugotovitev istega poročila. Predstavniki gibanja so sredi januarja ovadbi Janše, v kateri so tožilstvu predlagali, da za Janšo zahteva pripor, pojasnili, da Jankovića kljub ugotovitvam protikorupcijske komisije niso ovadili, ker se mu premoženje ni povečalo. Nekaj dni za tem pa so sporočili, da v prihodnosti pripravljajo ovadbo tudi zoper Jankovića.

Protikorupcijska komisija je 8. januarja sporočila svoje ugotovitve pri nadzoru premoženja predsednikov strank, po katerih sta predsednika SDS Janez Janša in PS Zoran Janković kršila protikorupcijsko zakonodajo. Kot ugotavlja komisija, Janković ni prijavil za najmanj 2,4 milijona evrov premoženja, Janši pa se je premoženje nepojasnjeno povečalo za 210.000 evrov.

Skupina 29. oktober se je oblikovala konec septembra 2012. Med drugim je organizirala prvi protivladni protest v Sloveniji, ki je bil v Mariboru 29. oktobra lani. Zavzeli so se za alternativo družbeno-politični ureditvi Slovenije. Predstavnike gibanja 29. oktober je poleg drugih t. i. vstajnikov nova predsednica vlade Alenka Bratušek povabila na srečanje prejšnji teden, a so se mu odrekli. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.