, 18:50  |  Ekonomija

Slovenske šibkosti "zlahka popravljive"

Guverner francoske centralne banke: Slovenija za območje evra noben problem

Žrtve dolžniške krize območja evra so Grčija, Portugalska, Irska in Ciper, Slovenija pa se bo tej usodi izognila, je za poslovni časnik Wall Street Journal dejal guverner francoske centralne banke Christian Noyer. Kot je menil, Slovenija za denarno unijo ne predstavlja pravega problema. "Ne vidim nobenega pravega problema v zvezi s to državo," je Noyer dejal o Sloveniji, pri tem pa opozoril, da so slovenske šibkosti "zlahka popravljive".

Skladno s tem se mu ne zdi mogoče, da bi lahko imelo območje evra zaradi Slovenije v prihodnje kakšne večje težave. V zvezi z nedavnim reševanjem Cipra je dejal, da je "izjemno pozitivno", da se tamkajšnja kriza ni razširila. Nasprotno, je opozoril in poudaril, da se je zahtevana donosnost na obveznice perifernih evrskih držav na sekundarnem trgu v času več tednov dolge ciprske drame celo znižala. Ob tem rasti obresti na slovenske državne dolžniške vrednostne papirje ni omenil.

Prvi mož osrednje denarne ustanove v Franciji je spregovoril tudi o dogajanju na domačih tleh. Pojasnil je, da Francija ni Nemčija, a kljub trenutno šibkemu gospodarstvu predstavlja jedro območja evra. Sooča se s podobnimi državami kot druge ključe države z evrom, denimo Belgija, Nizozemska in Avstrija, je zatrdil. Medtem ko je Pariz nekoliko popravil področje trga dela in socialne varnosti, pa ga še vedno čaka veliko dela, je priznal.

Krize na stari celini sicer po njegovih besedah ni mogoče rešiti čez noč. Kot je dejal, je pred tremi leti napovedoval, da bo trajala od pet do deset let, zato zdaj nad njenim vztrajanjem ni presenečen. V tej luči pa je ocenil, da je Evropa na več frontah naredila "velikanski napredek", med drugim na področju fiskalne politike, pravil in regulacije ter konkurenčnosti. "Naslednji korak je, kot veste, bančna unija, ki absolutno predstavlja ključ," je prepričan. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.