Darja Kocbek

, 09:30  |  Ekonomija

Zahod v resnih skrbeh zaradi držav BRICS

Dnevi ameriškega dolarja kot svetovne rezervne valute so vse bolj šteti

Dokler so se najhitreje rastoče države Brazilija, Rusija, Indija, Kitajska in Južna Afrika, ki so se poimenovale BRICS, dogovarjale le o tesnejšem gospodarskem sodelovanju, zahoda to ni posebej skrbelo. Zdaj, ko so se na zasedanju v Durbanu odločile, da bodo ustanovile razvojno banko, ki naj bi konkurirala s strani ZDA kontroliranima Mednarodnemu denarnemu skladu (IMF) in Svetovni banki, so vzbudile skrb. Nova razvojna banka bo financirala predvsem infrastrukturne projekte, ne samo v državah BRICS, ampak na celotni južni polobli.

»Sklenili smo začeti formalna pogajanja o ustanovitve razvojne banke držav BRICS. Osnova za njeno ustanovitev so velike potrebe po infrastrukturi v naših državah. Njena dograditev bo v prihodnjih letih stala 4.500 milijard dolarjev. Banka bo v prihodnje sodelovala tudi z drugimi hitrorastočimi trgi in državami v razvoju,« je južnoafriški predsednik Jacob Zuma dejal kot gostitelj petega vrha držav BRICS v Durbanu.

Publicist F. William Engdahl na spletni strani Kopp piše, da so se tam voditelji držav BRICS, ki predstavljajo več kot četrtino svetovnega BDP, dogovorili tudi za zagotovitev 100 milijard dolarjev rezerv, ki jih bodo lahko uporabili za pomoč, če bi katera od držav BRICS zašla v težave, recimo zaradi napada špekulantov na njeno valuto. Največ bo z 31 milijardami dolarjev prispevala Kitajska, po 14 milijard dolarjev bodo prispevale Indija, Brazilija in Rusija, prispevek Južne Afrike bo 4 milijarde dolarjev.

Novo razvojno banko nameravajo države BRICS vzpostaviti na prihodnjem vrhu v letu 2014. Najhitreje rastoče države so torej začele delati konkretne korake za odpravo prevlade institucij, ki so pod kontrolo ZDA in njihove valute dolarja, zlasti IMF in Svetovne banke. Tem institucijam v državah BRICS očitajo, da njihova politika koristi ameriškim in evropskim koncernom, ne pa državam v razvoju.

Anand Sharma, indijski minister za trgovino, industrijo in tekstil, je dejal, da države BRICS vzpostavljajo novo vejo globalnega razvoja, zavzemajo se za uravnoteženo svetovno gospodarstvo. Kitajska in Brazilija sta se ločeno dogovorili, da bosta za 30 milijard dolarjev trgovine na leto izvedli v lastnih valutah, kar pomeni, da za skoraj polovico svoje blagovne menjave ne bosta več uporabljali ameriškega dolarja. F. William Engdahl na podlagi tega in drugih podobnih dogovorov Kitajske s trgovinskimi partnericami ocenjuje, da so dnevi ameriškega dolarja kot svetovne rezervne valute vse bolj šteti, kar bo prineslo veliko spremembo razmerij moči.

Dolar kot svetovna rezervna valuta Washingtonu zdaj omogoča, da si lahko privošči visok proračunski primanjkljaj in financira svoje vojne s kitajskimi in japonskimi nakupi obveznic, s katerimi se zadolžuje država ZDA. Pomembno je tudi, da sta Kitajska in Indija obe članici BRICS. Nov kitajski predsednik Xi Jinping je po srečanju s predsednikom indijske vlade Manmohanom Singhom v Durbanu izpostavil potrebo po tesnejšem vojaškem sodelovanju obeh držav. Singh je dejal, da je Indija pripravljena na sodelovanje s Kitajsko, saj je svetu treba jasno pokazati, da ti dve državi nista konkurentki, ampak partnerici.

Ob robu vrha BRICS je Rusija s Kitajsko podpisala pogodbo o prodaji bojnih letal in podmornic. Južna Afrika je s Kitajsko podpisala pogodbo o gradnji rafinerije za predelavo nafte, pa za dograditev južnoafriške železniške in pristaniške infrastrukture. Washington na te pogodbe gotovo ne gleda z odobravanjem, kako se ob odzval, še ni mogoče napovedati.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.