, 10:30  |  Svet

Nezaželena svoboda govora v ZDA

Veleposlanica ZDA zahteva, naj ZN odpustijo poročevalca o pravicah Palestincev

Ameriška veleposlanica pri ZN Susan Rice se je ostro odzvala na članek posebnega poročevalca ZN o človekovih pravicah na zasedenih palestinskih ozemljih rojaka Richarda Falka. Ta je namignil, da so si ZDA zaradi politike do Bližnjega vzhoda same krive za bombni napad v Bostonu. Izredni profesor univerze Princeton Falk, ki ga je Svet za človekove pravice ZN leta 2008 imenoval na položaj v Palestini z mandatom šestih let, je sicer že v preteklosti dal izjave, ki so razburile Washington in Tel Aviv. Pred dvema letoma si je prislužil opozorilo generalnega sekretarja ZN Bana Ki Moona, ker je podpihoval teorije zarote o vpletenosti ameriške vlade v teroristične napade 11. septembra 2001.

Falk je v prispevku za revijo Foreign Policy, objavljenem 21. aprila napisal, da so bile ZDA lahko doslej srečne, da ni bilo hujših odgovorov na projekt svetovne prevlade, kar se lahko še vedno zgodi, če ne bo globokega premisleka o ameriških odnosih z drugimi po svetu, začenši z Bližnjim vzhodom. »Vprašati se moramo, koliko kanarčkov bo še umrlo, preden se bomo zbudili iz naše geopolitične fantazije o svetovni prevladi,« je zapisal Falk.

Profesor med drugim opozarja pred »mračnim poveličevanjem bombnih napadov z rožami in čaščenji«. Falk je tudi obsodil govor predsednika ZDA Baracka Obame v Jeruzalemu 21. marca kot »ljubezensko pismo izraelski javnosti« in posvaril, da ljudje, ki si želijo miru in pravičnosti, ne bodo mogli mirno počivati, vse dokler bo imel Tel Aviv v Washingtonu uho, ki je pripravljeno prisluhniti. Riceova pa je po twitterju izrazila ogorčenje zaradi žaljivega komentarja o Bostonu in dodala, da je že skrajni čas, da gre Falk stran, ker nekdo, ki bruha takšno sovražnost, ne bi smel imeti prostora v ZN.

Falka je kritiziral tudi Ameriški judovski odbor (AJC). Izvršni direktor David Harris je sporočil, da njegove besede kažejo popolno neobčutljivost za trpljenje žrtev bombnega napada na bostonski maraton. Harris pravi, da primer kaže na vse, kar je narobe z ZN. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.