Rok Kašpar

, 11:45  |  Družba

Počitnice … starši na delo, kam pa otroci?

Socialni in mladinski centri med prvomajskimi počitnicami organizirajo dejavnosti za otroke in mladostnike

Nekateri socialni in mladinski centri bodo med prvomajskimi počitnicami organizirali počitniške aktivnosti za otroke, katerih starši ne morejo na dopust. Predstavljamo nekatere zanimive ponudbe, ki bodo staršem in otrokom v pomoč pri načrtovanju bližajočih se počitnic. Nekateri centri dejavnosti financirajo z denarjem od ministrstva za delo, družino in socialne zadeve, drugi iz občinskega denarja, tretji si poiščejo drugačne vire. Na uradu za mladino so nam povedali, da v okviru letnega javnega poziva sofinancirajo programe in ne posameznih aktivnosti organizacij, ki so do tega upravičene (organizacije s statusom v javnem interesu po ZJIMS). Financirajo dejavnosti za mlade med 15. in 29. letom starosti, razen če je otroško ali počitniško varstvo del učnega procesa mladih.

V Ljubljani javni zavod Mladi zmaji, Center za kakovostno preživljanje prostega časa otrok in mladih, pripravlja dvodnevni aktivni počitniški program. Za oba dneva je potrebna prijava v najbližjem četrtnem mladinskem centru (Bežigrad, Črnuče, Šiška ali Zalog). Poleg aktivnosti na prostem bodo v četrtnih mladinskih centrih potekale brezplačne delavnice. V ČMC Šiška bosta v ponedeljek in v torek potekali fotografski delavnici v sodelovanju s kulturno-ekološkim društvom Smetumet. Ponedeljek bo v ČMC Bežigrad namenjen reciklažni ustvarjalnici z društvom Gumb, v torek bodo pripravili kviz »Človekove pravice mene brigajo«. Črnuški ČMC bo v ponedeljek pripravil peko palačink, v torek pa organiziral turnir v namiznem tenisu in igranje družabnih iger.

V ČMC Zalog bodo v ponedeljek skupaj z izvajalci zavoda Inštitut za afriške študije na delavnici »Svet skozi ekran« spoznavali in raziskovali načine interpretacije medijev in medijskih vsebin, v torek pa bodo z dramsko igralko Vesno Anđelković potekale gledališke delavnice. Organizirane bodo tudi dejavnosti izven prostorov četrtnih mladinskih centrov. V ponedeljek zvečer se bodo z Astronomskim društvom Labod odpravili na Kurešček, kjer bodo preko teleskopov opazovali zvezde, v torek pa na plezanje po umetni steni v šišensko dvorano Urban Roof. Obe dejavnosti bosta plačljivi, prispevek bo znašal 2 €.

V Škrlovcu, dnevnem centru za mlade in družine, ki spada pod Center za socialno delo Kranj, pripravljajo dvodnevni program počitniški program. Program je v prvi vrsti namenjen otrokom in mladostnikom iz družin, ki se srečujejo s kakršnokoli stisko. Počitniško dogajanje bo potekalo dva dni, v ponedeljek in torek. Prvi dan se bodo odpravili na obisk v mladinski dnevni center Blok v Škofji Loki, kjer se bodo preizkusili v igranju na bobne in kitaro, se igrali in športno preživljali športni čas. Drugi dan se odpravljajo na izlet v Ljubljano, kjer se bodo z ladjico popeljali po Ljubljanici. Otroke in mladostnike lahko starši prijavijo na sedežu Škrlovca ali preko telefona. Na Gorenjskem bodo počitniške delavnice za otroke in mlade pripravili tudi v Cerkljah. Program bo potekal na sedežu Družinskega in mladinskega centra Cerklje. Ponedeljek in torek od 9. do 12. ure bosta namenjena predšolskim in osnovnošolskim otrokom, petkov in sobotni program od 20. do 23. ure pa mladostnikom od osmega razreda dalje. Posebne prijave niso potrebne, vse delavnice bodo brezplačne, zbirali pa bodo prostovoljne prispevke.

Center za socialno delo Logatec skupaj s študentkama Fakultete za socialno delo organizira družabno dopoldne za osnovnošolske otroke. Druženje bo potekalo v torek od 9. do 14. ure. Starši lahko otroke prijavijo na sedežu centra do ponedeljka. Poskrbeli bodo za pijačo in malico, program bo brezplačen. V Kopru bo Dnevni center za otroke in mladostnike v ponedeljek med 11. in 14. uro pripravil brezplačno kuharsko delavnico in v torek med 9. in 12. uro pohod v Škocjanski zatok. Prijave sprejemajo do petka. Program pripravljajo v sodelovanju z Društvom za opazovanje in preučevanje ptic in je namenjen otrokom in mladostnikom iz Mestne občine Koper od 6. do 18. leta starosti.

Na Obali bodo varstvo organizirali tudi v Mladinskem EPI centru Piran. Njihov program je v prvi vrsti za otroke osnovnih šol v Občini Piran od prvega do četrtega razreda. Če bodo na voljo še prosta mesta, se lahko prijavijo tudi otroci iz drugih občin ter otroci petih in šestih razredov. Program je sicer plačljiv, 6 € na dan, vendar so v ceno vključeni trije obroki hrane in vsi materiali za ustvarjanje v delavnicah, stroški prevozov ali ogledov. Dejavosti bodo potekale v ponedeljek, torek in petek od 7.30 do 16. ure. S prijavami so uradno sicer že zaključili, vendar sprejemajo tudi zamudnike do zapolnitve prostih mest.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.