, 16:30  |  Politika

Novi prispevki k 'virantovanju'

Virant: Imam občutek, da se mi dogaja krivica

Gregor Virant ima občutek, da se mu dogaja krivica. Se bo pozval k odstopu?

Gregor Virant ima občutek, da se mu dogaja krivica. Se bo pozval k odstopu?
© Miha Fras

Notranji minister in prvak DL Gregor Virant je začuden in ogorčen, da se je znašel na seznamu tistih, ki so prejemali ugodnosti Adrie Airways. "Imam občutek da se mi dogaja krivica," je danes dejal v izjavi novinarjem in zagotovil, da bi odstopil z vseh funkcij, če se ugotovi, da je naredil kaj nezakonitega ali neetičnega. "Tudi mene zanima, kako sem se znašel tam," je dejal na vprašanje medijev o pisanju današnjega časnika Dnevnik, ki razkriva, da naj bi ceneje ali celo brezplačno tudi na zasebne poti leteli minister Virant, nekdanji evropski poslanec Miha Brejc, predsednik uprave Zavarovalnice Triglav Matjaž Rakovec, nekdanji predsednik upravnega odbora Adrie Airways Maks Tajnikar in veleposlanik v Londonu Iztok Jarc.

Virant je danes pojasnil, da je med letoma 2009 in 2011 veliko letel z Adrio Airways, blizu stokrat, in sicer v Sarajevo, Skopje, Beograd, Prištino, nekaj malega pa da je bilo tudi družinskih poletov v Pariz, Frankfurt, Bruselj. "Bil sem zelo pogost potnik Adrie in od nje nikoli nisem niti zahteval niti pričakoval kakršnih koli privilegijev in ugodnosti. V tem času tudi nisem bil na nobeni funkciji, da bi imel kakršenkoli vpliv na Adrio, in ne vem, po kakšni logiki bi mi dali neke posebne privilegije. Kljub temu, da sem bil pogost potnik, nobene karte nisem dobil zastonj, kolikor se spomnim, nobena ni bila cenejša od 100 evrov," je med drugim pojasnil medijem.

Pojasnil je še, da sta bila v Parizu z ženo, za eno karto pa da sta plačala 150 evrov. Zatrdil je tudi, da nikoli v življenju ni o kakšnih kartah govoril s takratnim prvim možem Adrie Airways Tadejem Tufkom. In zagotovil: "Če bi kdaj Komisija za preprečevanje korupcije ugotovila, da sem naredil kaj nezakonitega ali neetičnega, tisti hip z vseh funkcij odstopim." Ob tem je dodal, da nima nič proti temu, da se nakupi vseh kart, ki jih je kupil, objavijo. Meni pa, da "so se novinarji tokrat spravili na napačnega".

Na pisanje medijev o ugodnostih, ki naj bi jih Virant prejemal od Adrie Airways, se je danes na novinarski konferenci odzval tudi predsednik SDS Janez Janša. "Mogoče bo sam sebe pozval k odstopu. Ne vem pa, če bo to naredil. Počakajmo," je dejal Janša. Odzval se je tudi Rakovec, ki zatrjuje, da podatki, ki jih je danes objavil Dnevnik, niso točni. "Na Islandiji nikoli nisem bil. Ne držijo pa tudi podatki o drugih poteh," je zapisal v sporočilu za javnost. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.