, 18:00  |  Svet

»Klečim in prosim odpuščanje za Srbijo«

Nikolić se je opravičil za srbske vojne zločine v BiH

Srbski predsednik Tomislav Nikolić se je v pogovoru za Televizijo Bosne in Hercegovine (BHT) opravičil za zločine, ki so jih v imenu Srbije v BiH izvedli pripadniki srbskega naroda. Prosil je tudi za odpuščanje Srbiji zaradi zločina v Srebrenici, ki pa ga vseeno ni imenoval za genocid, poročajo tuje tiskovne agencije. "Klečim in prosim odpuščanje za Srbijo zaradi zločina, ki je bil storjen v Srebrenici. Opravičujem se za zločine, ki jih je v imenu naše države in našega naroda storil katerikoli posameznik iz našega naroda," je dejal Nikolić v pogovoru za BHT, kot povzema sarajevski internetni portal klix.ba. Pogovor naj bi bil sicer javno objavljen šele 7. maja.

Nikolić je tudi napovedal, da bo tudi sam odšel v Srebrenico in se osebno poklonil žrtvam pokola več kot 8000 Bošnjakov, ki so ga julija 1995 izvedli vojaki Republike srbske. Munira Subašić, predsednica združenja Matere Srebrenice, ki združuje svojce žrtev iz Srebrenice, je za francosko tiskovno agencijo AFP že ocenila, da Nikolićeve besede niso iskrene. "Ne potrebujemo, da nekdo kleči in prosi odpuščanja. Želimo slišati srbskega predsednika in Srbijo, da reče besedo genocid," je dejala. Nikolićevo opravičilo za zločine nad Bošnjaki med vojno v BiH (1992-1995) je drugo opravičilo kakega srbskega predsednika za vojne zločine na območju bivše Jugoslavije. Pred njim se je za zločine Srbov v BiH na začetku mandata leta 2004 opravičil tudi Nikolićev predhodnik Boris Tadić, navaja srbska tiskovna agencija Beta.

Nikolić je sicer v pogovoru za BHT tudi dejal, da so Srbi iz Republike srbske zanj Bosanci, čeprav nekateri od njih ne želijo, da jih tako kličejo. Nikolić se je minuli torek v Beogradu sestal s članoma predsedstva BiH Nebojšo Radmanovićem in Bakirjem Izetbegovićem. Strinjali so se, da med njimi ni nesoglasij in nerazumevanja in da bi bili obe državi lahko v prihodnosti tesneje povezani. Zavzeli so se tudi, da se tragični dogodki iz konca 20. stoletja nikoli več ne ponovijo. "Srbija želi kot garant Daytonskega sporazuma Bosni in Hercegovini najboljši mogoč gospodarski in vsak drug razvoj, stabilnost in varnost. Srbija želi pomagati BiH na tej poti. Srbija bo vedno tu, če bo treba pomagati. Vendar pa si želimo, da obe entiteti v BiH sami rešujeta svoje probleme in da sodelujeta," je dejal Nikolić po srečanju z Radmanovićem in Izetbegovićem.

V Beogradu sicer ni bilo hrvaškega člana predsedstva BiH Željka Komšića, ki je srečanje z Nikolićem zavrnil zaradi izjav srbskega predsednika pred Generalno skupščino Združenih narodov lani jeseni, ker naj bi se vmešaval v notranje zadeve BiH. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.