, 12:00  |  Politika

Enrico Letta, mandatar italijanske vlade

Italija dobila novo vlado pod vodstvom Enrica Lette

Italija je včeraj dobila novo vlado, ki jo bo vodil 46-letni Enrico Letta. Letta, ki velja za levega liberalca, je italijanskemu predsedniku Giorgiu Napolitanu predložil dokončen seznam nove italijanske vlade. Po napovedih je nova italijanska vlada zaprisegla že danes. Po zaprisegi bo morala vlada pod vodstvom Lette še po zaupnico tako v poslansko zbornico kot senat. V novi italijanski vladi bodo Lettova leva Demokratska stranka, desna stranka Ljudstvo svobode bivšega premiera Silvia Berlusconija in manjša sredinska stranka Maria Montija.

Nova italijanska vlada bo štela 22 članov, med njimi pa bo sedem ministric. Ministrstvo za zunanje zadeve bo vodila nekdanja evropska komisarka Emma Bonino, gospodarsko ministrstvo pa dosedanji generalni direktor italijanske centralne banke Fabrizio Saccomanni. Novi italijanski notranji minister in podpredsednik vlade bo Angelino Alfano, obrambni resor pa bo vodil Mario Mauro. Minister za okolje v novi italijanski vladi bo Andrea Orlando, minister za infrastrukturo Maurizio Lupim, prvi mož ministrstva za industrijo je postal Flavio Zanonato, Graziano Del Rio pa bo vodil ministrstvo za regije. V novi italijanski vladi bo tudi prva temnopolta ministrica Cecile Kyenge, ki je po rodu iz DR Konga in bo vodila ministrstvo za mednarodno sodelovanje in integracijo.

Letta je že napovedal, da bodo v ospredju dela nove italijanske vlade gospodarske in politične reforme. Poudaril je tudi, da nova vlada ni sestavljena samo iz predstavnikov političnih skupin, pač pa so v njej tudi nestrankarski strokovnjaki. V sedanji vladi ostajata tudi dva ministra vlade predhodnika Maria Montija. Minister za evropske zadeve Enzo Moavero Milanesi ostaja na položaju, dosedanja notranja ministrica Annamaria Cancellieri pa bo poslej ministrica za pravosodje. Predsednik Napolitano je po predstavitvi seznama nove italijanske vlade pozval k sodelovanju, kar je po njegovih besedah pogoj, da bo lahko nova vlada začela z delom. "Vlada Lette je edina možna vlada za Italijo," je opozoril predsednik države.

Mandatar nove italijanske vlade, 46-letni Enrico Letta velja za skrbnega, zanesljivega in redkobesednega. Kljub za italijansko politiko rosnim letom ima visoki Letta vendarle že dolgoletne politične izkušnje. Nihče ne pozna tako zelo dobro zapletenega razmerja moči italijanske levice kot prav on. Z občutkom in spretnostjo pa si je kot minister in v Evropskem parlamentu pridobil sloves zanesljivega reformatorja.

Letta se je rodil 20. avgusta 1966 v Pisi. Po študiju politologije je doktoriral iz evropskega prava. Med letoma 1991 in 1995 je bil predsednik podmladka Evropske ljudske stranke, nato pa generalni sekretar v italijanskem finančnem ministrstvu, pristojen za evro. Leta 1997 je postal podpredsednik Italijanske ljudske stranke (PPI), ki je nastala iz pepela razpuščene Krščanskodemokratske stranke. Leta 1998 je bil v starosti 32 let v vladi pod vodstvom Massima D'Aleme imenovan za ministra za evropske zadeve in se s tem v zgodovino vpisal kot najmlajši italijanski minister v zgodovini italijanske republike. Med letoma 1999 in 2001 je vodil italijansko ministrstvo za industrijo.

Na volitvah v Evropski parlament leta 2004 je bil na listi levosredinske Oljke izvoljen za evropskega poslanca. V Evropskem parlamentu je bil dejaven do leta 2006, med drugim pa je deloval v odboru za gospodarstvu in denarne zadeve. Oče treh otrok, ki je že več let poročen z novinarko, velja za enega najtesnejših zaupnikov nekdanjega predsednika Evropske komisije Romana Prodija. Leta 2006 je Letta postal poslanec italijanske poslanske zbornice in v drugi Prodijevi vladi postal državni sekretar v premierovem kabinetu. Leta 2007 je bil med ustanovitelji ljudske stranke. Njegovo kandidaturo za predsednika stranke so podprli številni ugledni predstavniki novoustanovljene stranke, a ga je v boju za predsedniški položaj premagal nekdanji rimski župan Walter Veltroni. Med letoma 2008 in 2009 je bil Letta v vladi v senci pristojen za delo, zdravje in socialno politiko. Sedaj ga čaka nov izziv, ki po mnenju opazovalcev ne bo lahek: Italiji mora na eni strani zagotoviti solidno vlado, hkrati pa poskrbeti za nov začetek svoje stranke po odstopu dosedanjega predsednika Pierluigija Bersanija.

Skladno z napovedmi je nova Italijanska vlada pod vodstvom Enrica Lette danes prisegla pred predsednikom republike Giorgiom Napolitanom in tako po dobrih dveh mesecih od volitev uradno prevzela vodenje Italije. Glavna naloga 22-članske vlade 'velike koalicije' bo predvsem rešitev države iz politične in finančne krize in zagon pešajočega gospodarstva. Med slovesno zaprisego vlade je sicer prišlo tudi do incidenta, poročajo tuje tiskovne agencije. Pred vladno palačo Chigi v Rimu je prišlo do streljanja, pri čemer sta bila ranjena dva policista, strelec in še neka ženska. Strelca so že prijeli, več podrobnosti o motivu, zakaj je začel streljati, pa za zdaj še ni znanih. Policija je sporočila, da naj bi šlo za duševno motenega moškega. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.