Max Modic

, 02:50  |  Kultura

Rammstein v Stožicah

Nemški progresivni metalci Rammstein bodo danes ob 21. uri v sklopu turneje 'Made in Germany' zatresli Center Stožice v Ljubljani

V zadnjih dveh letih je turnejo 'Made in Germany' v Mehiki, ZDA, Južni Afriki, Avstraliji, Kanadi in Evropi videlo že več 1,3 milijona ljudi.

V zadnjih dveh letih je turnejo 'Made in Germany' v Mehiki, ZDA, Južni Afriki, Avstraliji, Kanadi in Evropi videlo že več kot 1,3 milijona obiskovalcev.
© Rammstein.de

Dobra umetnost mora provocirati, če noče postati muzejski eksponat. Žanrska umetnost mora provocirati še toliko bolj, če želi razgibati čutila inertne mase prostega trga. V tej panogi so progresivni metalci Rammstein, bržčas prvo in najbolj zloščeno ime tako imenovanega industrial metala, že zdavnaj doktorirali, svoj pandemonični 'gesamtkunstwerk' pa so še dodatno izpopolnili leta 2009, ko so po razpoloženjskem albumu 'Rosenrot' (2005) s fenomenalnim izdelkom 'Liebe ist für alle da' znova stavili na trdo, grobo, stilsko dovršeno ljubezensko igro z občinstvom in zgroženo opozicijo, ki zahteva polnoletnost pri nakupu ploščka. Bend, ki se tako očitno poščije na politično korektnost, da si za promocijo novega albuma (konkretno singla 'Pussy') privošči eksplicitni trdoerotični videospot, preprosto moraš (vz)ljubiti. In to je le eden od vrhuncev uglasbene groteske človeškega tkiva, ki že skoraj dvajset let definira Rammstein.

Rammstein so nastali leta 1994 in so ena redkih skupin, ki od samega začetka še vedno igrajo v originalni postavi: Till Lindemann (vokal), Richard Kruspe (kitara), Paul Landers (ritem kitara), Oliver Riedel (bas kitara), Christoph Schneider (bobni) in Christian Lorenz (klaviature). Vzpon med največje koncertne atrakcije so si premišljeno tlakovali s stiliziranimi, konceptualno zasnovanimi provokacijami, ki so mnogokrat odsevale lik in delo naših Laibach, enega od nespornih navdihov nemških progresivcev. Zato je v intelektualnih krogih večkrat slišati krilatico, da so Rammstein bend za otroke tistih staršev, ki poslušajo Laibach.

Rammstein nikoli niso podlegli splošnemu in prejkone enoumnemu trendu prepevanja v angleščini.

Rammstein nikoli niso podlegli splošnemu in prejkone enoumnemu trendu prepevanja v angleščini.
© Rammstein.de

Poleg tega Rammstein nikoli niso podlegli splošnemu in prejkone enoumnemu trendu prepevanja v angleščini, kar naj bi že samo po sebi zagotavljalo globalne uspehe. Rammstein od prvega albuma dalje svoja provokativna, večplastna in večpomenska besedila – z redkimi izjemami - ustvarjajo in interpretirajo v nemščini, torej v svojem maternem jeziku, ki tako dokazano ne more biti ovira na poti do planetarne slave, lahko pa je zelo priročen izgovor za neuspeh pri artistih, ki svoje pomanjkanje talenta enačijo z genialnostjo. Sicer pa so Rammstein svoje videnje angloamerikaniziranega poneumljanja svetovne popkulturne scene podali v pesmi Amerika z albuma 'Reise, reise' (2004) in kakopak v spremljajočem spotu, ki se tako kot večina njihovih videoizdelkov giblje po ostrem robu morbidno satirične virtuoznosti.

Rammstein v svojih besedilih najraje segajo po obrobnih tematikah, bizarnostih in ekscesih, ki odsevajo psihopatologijo sodobne neoliberalistične družbe, in se pogosto vživljajo v sociopatske občutke posameznika, ki je v takem okolju izgubil kompas. Če citiramo Renato Salecl, so Rammstein v svojih besedilih mojstri interpretiranja '(per)verzij ljubezni in sovraštva', kar jih je že zdavnaj trdno zasidralo na črnih listah najrazličnejših dušebrižnikov in aktivistov moralne večine, ki seveda za naše dobro cenzurirajo inovativno ekspresivnost trdega jedra skupine Rammstein.

Rammstein v besedilih najraje segajo po obrobnih tematikah, bizarnostih in ekscesih, ki odsevajo psihopatologijo sodobne neoliberalistične družbe.

Rammstein v besedilih najraje segajo po obrobnih tematikah, bizarnostih in ekscesih, ki odsevajo psihopatologijo sodobne neoliberalistične družbe.
© Rammstein.de

Nič manj na udaru ni grafična oprema njihovih albumov. V doprsnih portretih članov benda na naslovnici prvenca 'Herzeleid' (1995) so denimo določeni krožki prepoznali »poster za promoviranje arijske ideologije«, tako da so morali za ameriški trg zamenjati ovitek. Za opremo drugega albuma 'Sehnsucht' je zombificirane obraze članov skupine, uklenjene v najrazličnejša ostra železja, fotografiral kontroverzni umetnik Gottfried Helnwein, kar je povzročilo splošno zgražanje – tako kot grafična oprema izjemnega albuma 'Mutter' (2001) s portretom zarodka na naslovki in člani benda v notranjosti, ki kot vzorčni komadi na patologiji plavajo v formalinu. V smislu provociranja konceptov moralne večine pa so šli Rammstein najdlje s svojim trenutno zadnjim studijskim albumom 'Liebe ist für alle da' (2009), ko so si za promocijo singla Pussy privoščili čisto pravi pornografski video (reprodukcijske organe v akciji so članom benda 'posodili' spolni delavci in delavke iz nemške industrije za odrasle), ovitek zbirateljske izdaje ploščka pa so zasnovali kot kanibalistični 'Grand Guignol' v groteskno nežnem fotografskem slogu Jana Saudeka.

Mojstri interpretiranja '(per)verzij ljubezni in sovraštva'.

Mojstri interpretiranja '(per)verzij ljubezni in sovraštva'.
© Rammstein.de

Na današnjem postanku v Stožicah bodo Rammstein nastopili v okviru koncertne turneje 'Made in Germany', ki nosi naslov po zadnjem kompilacijskem albumu iz leta 2011, v zbirateljski izdaji pa na ploščku remiksov uspešnic iz opusa Rammstein prinaša tudi pesem 'Ohne dich (Mina Harker's Version)', ki jo izvajajo Laibach in vokalistka skupine Melodrom Mina Špiler. V zadnjih dveh letih je turnejo 'Made in Germany' v Mehiki, ZDA, Južni Afriki, Avstraliji, Kanadi in Evropi videlo že več kot 1,3 milijona obiskovalcev. Organizatorji so zaradi velikega zanimanja za ljubljanski koncert natiskali okoli 300 dodatnih vstopnic, zato jih je nekaj še na voljo. Nemška skupina po današnjem koncertu pripravlja še dva koncerta v Wolfsburgu in dva v Berlinu, preden se poda na turnejo po festivalih.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.