Igor Mekina

, 10:00  |  Svet

Nobelovec za mir krepi jedrski arzenal

Ameriški predsednik Barack Obama po zgledu Reagana in Thatcherjeve denar iz programov za preprečevanje preusmerja v programe za proizvodnjo jedrskega orožja

Ameriški Pentagon je sredi aprila dobil prvo polovico svoje redne davčne injekcije v višini 47 odstotkov celotnega zneska, kar je kosmatih 1,335 milijard dolarjev od proračuna v višini 2,890 milijard dolarjev. Vendar tudi v ameriški javnosti sproža veliko pozornosti zlasti tisti del denarja, ki bo usmerjen v krepitev programov in orožja za množično uničevanje. To je še posebej pomembno zato, ker je za preusmerjanje sredstev v programe orožij za množično uničevanje odgovoren prav Nobelov nagrajenec za mir osebno – ameriški predsednik Barack Obama.

ZDA naj bi namreč v naslednjih 10 letih za izpopolnjevanje jedrskega orožja po podatkih organizacije Peace Action uporabile več kot 600 milijonov dolarjev. Pri tem je bil prav predsednik Barack Obama doslej zelo znan po svoji podpori za »svet brez jedrskega orožja« in za »svet, kjer to orožje nikoli več ne bo ogrožalo naših otrok«. Zanimivo je tudi, od kod bo Barack Obama dobil vsa ta sredstva. Popolnoma v skladu s podobnimi načrti pokojnega ameriškega predsednika Reagana in pokojne britanske premierke Thatcherjeve bo ameriški predsednik sredstva za izboljšanje jedrskega orožja pridobil iz fondov, namenjenih za neširjenje jedrskega orožja. V skladu z poročilom Jefferya Smitha in Douglasa Bircha, ki sta o tem pisala v časniku Foreign Policy, je namreč ameriški predsednik predlagal, da se programom za zmanjšanje razširjanja jedrskega orožja odvzame 460 milijonov dolarjev, tako da bi lahko »pospešili« in »okrepili« programe za modernizacijo jedrskega orožja za natanko 500 milijonov dolarjev.

In to seveda ni vse. Že od leta 2011 je ameriški predsednik podpiral proračune, v katerih je bilo 85 milijard dolarjev namenjenih za modernizacijo vodikovih bomb, ki bi bile sicer razgrajene. Ameriški predsednik je prav tako usmeril 125 milijard dolarjev v izgradnjo nove flote jedrskih podmornic, oboroženih z jedrskimi raketami, nove jedrske bombnike in rakete za izstreljevanje s kopnega. Po enem od načrtov naj bi iz Evrope vrnili tudi 200 B61, najbolj preprostih 'gravitacijskih' jedrskih bomb, ki so trenutno v oporiščih zveze NATO v Nemčiji, Italiji, Turčiji in Belgiji. Vendar jih želi Pentagon nato vrniti modernizirane in »s podaljšanim rokom uporabe«.

Nacionalna agencija za jedrsko varnost (NNSA) je ocenila, da bo program 'H-bombe' stal 7 milijard dolarjev ter da bodo prve 'prenovljene' stare oziroma 'nove' bombe B61 v uporabi že leta 2019. Po podatkih samega Pentagona bo program nekoliko dražji – 10,4 milijarde dolarjev, bombe pa naj bi bile prenovljene do leta 2022. V organizaciji Arms Control Now predvidevajo, da se načrtuje izdelava 400 novih B61-12, pri čemer bo vsaka stala okoli 25 milijonov dolarjev. Podjetje Boeing ki večinoma izdeluje letala, pa upa, da bo zaslužilo stotine milijonov dolarjev zgolj za izdelavo večje količine novih 50 kilotonskih jedrskih glav za različne izstrelke, pri čemer je moč vsake takšne jedrske glave štirikrat večja od tiste, ki je eksplodirala nad Hirošimo.

Različne ameriške civilnodružbene organizacije trdijo, da se z vlaganjem v jedrsko oborožitev škodi programom zdravstva, šolstva in drugim potrebam in uslugam, zaradi pomanjkanja katerih trpijo tudi številni ameriški državljani. Po ocenah Edwarda Aguilarja iz Projekta za jedrsko pozornost bi samo z odpovedjo izdelave novih jedrskih podmornic, zmanjšanjem sedanjega števila jedrskih podmornic ter z razgradnjo samo nekaj sto jedrskih projektilov, lahko hitro privarčevali okoli 270 milijard dolarjev. Pri tem pa gre celo za orožje, za katerega je že dokazano, da sodobnih držav sploh ne more zaščititi pred terorizmom in drugimi sodobnimi pojavi ogrožanja prebivalstva držav.

Ob tem pa imajo ZDA v skladiščih že toliko jedrskega orožja, da lahko 200-krat uničijo vsako večje mesto na zemeljski površini. Civilnodružbene organizacije kot so Nukewatch (http://www.nukewatchinfo.org/ ) in podobne opozarjajo, da so trditve o 'modernizaciji' ali 'podaljšanju življenjske dobe' ter 'popravilu' jedrskega orožja samo evfemizmi, s katerimi se zakriva bistvo, to pa je rop davkoplačevalcev.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.