, 10:10  |  Kultura

'Sultan svinga' Mark Knopfler v Stožicah

Letos mineva 20 let, odkar je nazadnje nastopil z zasedbo Dire Straits

Zimzeleni Mark Knopfler

Zimzeleni Mark Knopfler
© Fanart.tv

V Stožicah bo danes ob 21. uri nastopil nekdanji pevec skupine Dire Straits Mark Knopfler in predstavil svoj osmi solo album "Privateering". "Starejši kot postajam, bolj si želim pisati glasbo," je dejal Knopfler. Prekaljeni glasbenik oboževalcem obljublja, da bo postregel tudi z uspešnicami Dire Straits. Vstopnice so še na voljo. Na turnejo ob izidu albuma "Privateering" se je Knopfler skupaj s svojo osemčlansko spremljevalno skupino podal aprila.

Do konca julija bo glasbenik nastopil na 72 koncertih v 25 evropskih državah. "To je tako, kot da si kapitan majhne bojne ladje in uživam v timskem duhu, ki se ustvari na poti," je povedal glasbenik, so sporočili organizatorji koncerta. Knopfler, rojen leta 1949, je svoj prvi solo album "Golden Heart" izdal leta 1996. Sledili so mu še "Sailing To Philadelphia" (2000), "The Ragpickers Dream" (2002), "Shangri-La" (2004), "All The Road Running" (2006), "Kill To Get Crimson" (2007) in "Get Lucky" (2009). Večkratni dobitnik grammyjev je ustvaril velike uspešnice, kot so "Money For Nothing", "Sultans Of Swing", "Romeo and Juliet" in "Walk of Life". Knopfler se je med drugim kot producent podpisal tudi pod albume Boba Dylana in Randyja Newmana.

Letos mineva 20 let, odkar je nazadnje nastopil z zasedbo Dire Straits. Kljub temu bo v Stožicah postregel tudi z njihovimi uspešnicami: "Stare pesmi Dire Straits so mnogim postale kažipoti v življenju. Rad igram stare pesmi, saj sem jih napisal in ljudje jih radi slišijo, to je dejstvo," je dejal. Zadnji, osmi solo album Marka Knopflerja 'Privateering je njegov prvi dvojni album, vsaka pesem pa je prav poseben original. V njegovi glasbi je slišati številne različne žanre, med njimi tudi več kot prepoznaven blues. Album je poln duše in srca tega legendarnega kitarista, pevca in avtorja, pri snemanju pa so mu pomagali številni vrhunski svetovni glasbeniki, kot so Kim Wilson (orglice), Tim O'Brien (mandolina), pevka Ruth Moody (The Wailin' Jennys), Paul Franklin in Phil Cunningham (harmonika).

20 novih pesmi so posneli v British Grove Studios v Londonu z glasbeniki, kot so Richard Bennett (kitara), Jim Cox (klavir) Guy Fletcher (klaviature), John McCusker (piščal), Mike McGoldrick (piščalka in flavta), Glenn Worf (bas) in Ian Thomas (bobni). Knopflerju sta pri nastajanju plošče pomagala Guy Fletcher in Chuck Ainlay. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.