, 13:15  |  Ekonomija

(Jabolčne) tablice grejo za med

Rast prodaje tablic se nadaljuje

V letošnjem prvem četrtletju se je na svetovni ravni dobavilo 49,2 milijona tabličnih računalnikov, kar je za 142,4 odstotka več kot v enakem obdobju leto prej. To kaže, da se trend preusmerjanja potrošnikov z osebnih računalnikov na tablice nadaljuje. Nadaljevanju rasti prodaje tablic je med drugim botroval prihod Applove nove tablice Ipad mini, po poročanju francoske tiskovne agencije AFP še kaže raziskava mednarodne analitske hiše IDC.

Ameriški Apple je z 19,5 milijona dobavljenimi tablicami ohranil vodilni, 39,6-odstotni tržni delež, vendar pa se je ta občutno zmanjšal - pred enim letom je namreč znašal še 58,1 odstotka. Na drugem mestu je s 17,9-odstotnim deležem južnokorejski Samsung. Po vsem svetu je v prvem trimesečju letos prodal 8,8 milijona tablic, medtem ko jih je v enakem obdobju lani 2,3 milijona. Sledijo tajvanski Asus z 2,7 milijona prodanih tablic oziroma 5,5-odstotnim deležem, ameriški Amazon z 1,8 milijona (3,7-odstotni delež) in prav tako ameriški Microsoft z 0,9 milijona prodanih tablic (1,9-odstotni delež).

Rast prodaje tablic sicer po drugi strani spremlja upadanje prodaje osebnih računalnikov - v letošnjem prvem četrtletju se je njihova prodaja zmanjšala za 13,9 odstotka. Gre za že četrti zaporedni četrtletni padec prodaje. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.