|  Politika

Janša koaliciji: Ne gre za nasprotovanje letnici 2015, temveč konceptu fiskalnega pravila

Primopredaja reševanja krize

Primopredaja reševanja krize
© Borut Krajnc

Potem ko se parlamentarni vrh ni poenotil glede zapisa fiskalnega pravila v ustavo, je prvak SDS Janez Janša na Twitterju ocenil, da ne gre za za nasprotovanje letnici 2015, pri kateri vztraja opozicija, temveč samemu konceptu fiskalnega pravila. O vnosu fiskalnega pravila v ustavo si ni enotna niti koalicija, a svari, da je letnica 2015 nerealna.

Medtem ko danes izredne seje DZ o referendumskih spremembah ne bo, pa se bodo poslanci v torek morali znova soočiti z razpravo o fiskalnem pravilu. SDS namreč ni pripravljena umakniti zahteve za sejo. Kaj se bo v torek zgodilo, ni znano, saj si stranke niso enotne niti o letnici uveljavitve fiskalnega pravila niti o načinu njegovega zapisa. SD namreč po navedbah predsednika stranke Igorja Lukšiča vnosa fiskalnega pravila v ustavo ne namerava podpreti.

Opozicija vztraja pri uveljavitvi fiskalnega pravila leta 2015, vlada pa ocenjuje, da je tak rok za uravnoteženje javnih financ nerealen, in želi letnico uveljavitve za nekaj let prestaviti. A Janša, ki ga na nedeljskem sestanku ni bilo, meni, da želijo s tem "še naprej z deficitom vzdrževati monopole". A po njegovi oceni so težava pravila EU, je še navedel na družbenem omrežju Twitter.

Prvak SLS Franc Bogovič pa je na Twitterju tako PS kot SDS pozval k razumu, da do ponedeljka opoldne dosežeta dogovor.

Da na sestanku vodje strank niso dosegli dogovora, obžaluje tudi predsednik DeSUS Karl Erjavec. Slovenija namreč po njegovih besedah potrebuje ustrezne ukrepe za izhod iz krize. Posvaril je, da se lahko z vztrajanjem pri torkovi seji zgodi tudi padec fiskalnega pravila, kar da bi bil slab signal za Evropo. Kot je pojasnil, so kot kompromisno rešitev predlagali uveljavitev fiskalnega pravila leta 2016, a s strani opozicije po njegovih besedah ni bilo posluha. To pa po Erjavčevih besedah pomeni zelo stroge in radikalne reze v proračun. To bi, kot je vnovič posvaril, pomenilo nižanje plač in pokojnin.

Erjavec je spomnil, da so že predlagali, da bi fiskalno pravilo v ustavi navedli brez datuma uveljavitve, slednjega pa določili v izvedbenem zakonu. A ob tem opozarja, da je treba narediti tudi vse izračune, kaj pomeni uveljavitev fiskalnega pravila leta 2015 ali pa 2017. Na vprašanje, ali so se v koaliciji posvetovali s strokovnjaki, pa Erjavec odgovarja, da ekonomisti nimajo realne slike o tem, kaj bi uveljavitev fiskalnega pravila leta 2015 pomenila za državljane.

Erjavec je bil kritičen tudi do tega, da Janše ni bilo na srečanje. Meni, da bi morala SDS razmisliti o tem, kako skupaj premagati krizo, a da se je očitno odločila za "totalen spopad".

Predsednica NSi Ljudmila Novak pa od vlade pričakuje tudi pojasnila o tem, za kaj bo namenjen denar iz zadnje zadolžitve Slovenije z izdajo obveznic. To pričakovanje je izpostavila na nedeljskem vrhu, je pojasnila za STA. Podobno pričakovanje je že po nedeljski seji izvršilnega odbora SLS izrazil tudi Bogovič.

Predsednik DL Gregor Virant po sestanku ni dajal izjav. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.