|  Politika

Na seji Skupščine ljudstva nasprotvali ustavnim spremembam

Začetek skupščine ljudstva

Začetek skupščine ljudstva
© www.facebook.com/6.maj.2013

Okoli 300 udeležencev t. i. izredne seje Skupščine ljudstva je v Cankarjevem domu v Ljubljani razpravljalo o spremembah ustave glede referendumske ureditve in zapisu fiskalnega pravila v ustavo. Skoraj vsi so na koncu izglasovali, da se ne strinjajo, da poslanci spreminjajo ustavo brez soglasja ljudstva in stroke.

Predstavniki različnih civilnih iniciativ in gibanj pa tudi sindikatov so izrazili predvsem nasprotovanje napovedanim ustavnim spremembam. Med razpravo so med drugim poudarili pomembnost možnosti državljanov, da zahtevajo referendum, ter opozorili na možne negativne posledice vnosa fiskalnega pravila v ustavo. Violeta Tomič, ki sicer skupščino vodi pod imenom Jelka Veper, je dejala, da je politična elita pokazala, da se uklanja "čustveno nestabilnim finančnim trgom".

Goran Lukič iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) pa je o napovedanih ustavnih spremembah referendumske ureditve in zapisa fiskalnega pravila v ustavo povedal, da prihaja do političnega preračunavanja na račun državljanov. O fiskalnem pravilu je dejal, da je že vlada izračunala, da to terja zelo globoke reze v socialno državo. Po njegovih besedah predvsem opozicija govori, da je to treba storiti, da bi dali pozitivne signale mednarodnim finančnim trgom. "Kakšne signale pa daješ lastnemu ljudstvu? Da ga pač ne rabiš," je povedal.

Fiskalno pravilo v kombinaciji z novo referendumsko zakonodajo po njegovih besedah tlakuje pot temu, da lahko tudi t. i. trojka dela, kar želi. Ob tem je dejal še, da je pri fiskalnem pravilu stranka Pozitivna Slovenija na žalost popustila, saj je še pred nekaj meseci premierka Alenka Bratušek govorila, da vpisu v ustavo nasprotujejo.

Kot je že pred začetkom skupščine povedal predstavnik iniciative 6. maj, je splošno mnenje tudi, da posegov v ustavo ne bi smelo biti, ne da bi o tem svoje mnenje podalo ljudstvo. Dejal je, da so v iniciativi odprti za strokovna mnenja, in dodal, da bi se morale odločitve sprejemati na podlagi teh mnenj. "In ne v zaprtih prostorih oziroma za zaprtimi vrati, kjer so ljudje dejansko tretirani kot nekaj, kar je kolateralna škoda," je poudaril.

Povedal je, da je današnja seja skupščine, na kateri so sodelovale vstajniške skupine in civilna družba, prikaz enotnosti vstajniških gibanj. Dejal je še, da bodo za uspeh šteli, če se bo na podlagi današnjega dogodka aktiviral en državljan več.

Na skupščini so udeleženci glasovali tudi o tem, ali se strinjajo, da poslanci spreminjajo ustavo brez soglasja ljudstva in stroke. Kot je za STA pojasnil predstavnik iniciative 6. maj, je bilo oddanih 298 glasovnic. Od udeležencev se jih 98 odstotkov s takšnim načinom dela poslancev ni strinjalo, 1,3 odstotka pa jih je glasovalo, da se s spremembami ustave brez soglasja strinja. 0,7 odstotka glasovnic je bilo neveljavnih.

Skupščine sta se udeležila tudi glavni tajnik šolskega sindikata Sviz Branimir Štrukelj in predsednik ZSSS Dušan Semolič. Po besedah slednjega je krizo povzročil "ovampirjen kapital" in dodal, da iz mednarodnih institucij prihajajo sporočila, kako naprej. "To je pot, ki bo krizo zagotovo poglobila," je pojasnil in dodal, da predstavniki teh institucij vprašajo le, kako je z bankami, ne pa, kako je z ljudmi. Poudaril je, da je pri referendumski zakonodaji potrebna sprememba v smeri, da referendumov ne bi mogli zlorabiti politiki. "To, kar se zdaj ponuja, pomeni konec demokracije," je opozoril.

Glede fiskalnega pravila pa je Semolič povedal, da bo njegova uvedba pomenila pokop za socialno državo. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.