, 21:30  |  Družba

Antisemitizem v Evropi narašča

Svetovni judovski kongres svari pred krepitvijo antisemitizma v Evropi

Svetovni judovski kongres je danes posvaril pred krepitvijo antisemitizma v luči poglabljanja gospodarske krize v Evropi. Madžarsko so ob tem pozvali, naj ukrepa proti desničarski stranki Jobbik, ki je v soboto v Budimpešti organizirala antisemitske proteste. Na plenarnem zasedanju kongresa so danes obravnavali poročilo z naslovom Vzpon neonacizma v političnem strankarskem sistemu. Poročilo izpostavlja tri primere: že omenjeni madžarski Jobbik, grško Zlato zoro in nemško NPD.

Antisemitski diskurz, agresivni šovinizem ter proti kapitalizmu in socializmu nastrojena retorika teh strank kaže 'presenetljive' podobnosti z ideologijo nacistične stranke Adolfa Hitlerja NSDAP, je opozoril avtor poročila, britanski strokovnjak Robin Shepherd. "Zato tudi oznaka neonacistične stranke," je pojasnil. Poročilo med drugim priporoča izolacijo neonacističnih strank. Zastopniki demokratičnih političnih sil bi se morali po mnenju avtorja strogo izogibati srečevanju z osebami iz teh strank na javnih prireditvah, prav tako z njimi ne bi smeli gojiti zasebnih stikov.

Svetovni judovski kongres bi se moral medtem z ustavnimi pravniki posvetovati o morebitnih pravnih poteh za prepoved neonacističnih strank. "Upamo na najboljše, a se moramo pripraviti na najslabše," še izpostavlja poročilo. V zaključni izjavi srečanja je sicer kongres danes zapisal, da bi morala vlada madžarskega premiera Viktorja Orbana stranko Jobbik prepoznati kot "temeljno grožnjo demokraciji na Madžarskem". Drugim evropskim vladam pa je kongres sporočil, naj razmislijo o prepovedi neonacističnih strank. "Vse demokratične sile morajo takoj sprejeti odločne ukrepe proti najnovejšim pojavom ekstremizma," navaja resolucija, ki Orbana tudi poziva, naj podpiše mednarodno deklaracijo o boju proti antisemitizmu.

Orban je sicer v govoru ob odprtju kongresa ta konec tedna pred okoli 500 udeleženci nastopil kot oster nasprotnik antisemitizma. Kot je dejal, je ponosen, da na Madžarskem živi ena najpomembnejših judovskih skupnosti v Evropi. Nova madžarska ustava po njegovih besedah tako judom kot drugim manjšinam nudi zaščito in varnost. Ker pa madžarski premier v nedeljskem govoru ni izrecno izpostavil stranke Jobbik, je bil deležen kritik. "Izpustil je edinstveno priložnost," je to dejstvo komentiral predsednik judovskega kongresa Ronald Lauder. A že danes se je Orbanu opravičil zaradi svojih očitkov. V nagovoru ob današnjem zaključku kongresa je Lauder namreč priznal, da je Orban dejansko izjavil, da Jobbik predstavlja grožnjo za demokracijo in človekove pravice, ter se jasno postavil proti skrajno desni stranki.

Orban je v nedavnem pogovoru za izraelski dnevnik Jediot Ahronot dejal, da "moramo biti odločni v dejanjih proti Jobbiku, če želimo zaščitit demokracijo", poroča madžarska tiskovna agencija MTI. Lauder je sicer na kongresu dobil nov štiriletni mandat na vrhu organizacije. Prvi mož kongresa, ki zastopa judovske skupnosti v približno 100 državah sveta, je milijarder, sin ustanoviteljice kozmetičnega imperija Estee Lauder. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.