, 10:30  |  Politika

Bo Virant odletel, ker je poceni letel?

Dnevnik: Virant potoval z vozovnicami, namenjenimi za uslužbence Adrie

Po mnenju Dnevnika gre za nov, tokrat daleč največji dokaz, da je Adria Airways v času, ko je njeno upravo vodil Tadej Tufek, Virantu pri kupovanju vozovnic omogočila privilegije in ugodnosti, kar je minister konec aprila javno zanikal.

Po mnenju Dnevnika gre za nov, "tokrat daleč največji dokaz", da je Adria Airways v času, ko je njeno upravo vodil Tadej Tufek, Virantu pri kupovanju vozovnic omogočila privilegije in ugodnosti, kar je minister konec aprila javno zanikal.
© Borut Krajnc

Letalske vozovnice, s katerimi je Gregor Virant letel v Frankfurt in Skopje, so iz prodajnega razreda R. Te so za lete v poslovnem razredu namenjene zaposlenim v Adrii Airways, in to izključno v službene namene, poroča današnji Dnevnik. Po navedbah časnika "to nesporno dokazuje, da je bil pri nakupih vozovnic deležen enormnih popustov". Aktualni minister za notranje zadeve in javno upravo Virant je leta 2010 v Frankfurt in Skopje letel v poslovnem razredu z vozovnicami, ki jih Adria Airways po močno znižani ceni namenja svojim zaposlenim, njihovim družinskim članom in poslovnim partnerjem, še piše Dnevnik. Dodaja, da to dokazujejo izpiski elektronskih vozovnic, ki jih je Virant poslal časniku po tistem, ko je Dnevnik konec aprila poročal, da naj bi bil tudi Virant med prejemniki cenejših letalskih vozovnic.

Iz izpiskov je razvidno, da so vozovnice, s katerimi je Virant oktobra 2010 letel na progi Ljubljana-Skopje in Ljubljana-Frankfurt (na tej skupaj s soprogo in sinovoma), pri kategoriji razred označene s črko R. V Adrii so Dnevniku v sredo pojasnili, da označba R pomeni prodajni razred, namenjen za sedeže v poslovnem razredu letal. "Prodajni razred R je namenjen brezplačnim vozovnicam ter vozovnicam po internem pravilniku in resolucijah Mednarodnega združenja za letalski promet (IATA)," so navedli na Adrii. Več virov je časniku potrdilo, da z vozovnicami v prodajnem razredu R letijo zaposleni pri Adrii, in to izključno v službene namene. Od maja lani pa z njimi ne leti več niti vodstvo Adrie.

Po mnenju Dnevnika gre za nov, "tokrat daleč največji dokaz", da je Adria Airways v času, ko je njeno upravo vodil Tadej Tufek, Virantu pri kupovanju vozovnic omogočila privilegije in ugodnosti, kar je minister konec aprila javno zanikal. Prav prodajni razred R je namreč Virantu omogočil, da je vozovnice kupil zelo poceni, še dodaja časnik.  

Notranji minister Gregor Virant je v odzivu na poročanje Dnevnika, da je z družbo Adria Airways letel z vozovnicami iz prodajnega razreda R, ki so namenjene zaposlenim in izključno v službene namene, dejal, da o razredu R ne ve nič. Kot pravi, ne ve, po kakšnem postopku je družba prišla do cen vozovnic. "Nikoli nisem vplival na te cene," poudarja. Kot je po seji vlade v izjavi za medije pojasnil Virant, je pri Adrii naročil ponudbo, jo dobil in plačal račun, kakršen je bil. Nikoli ni, kot pravi, poizvedoval, kako je Adria prišla do teh cen, in ni vedel, da se te cene razlikujejo od tržnih. Vnovič je poudaril, da za vozovnico ni plačal manj kot 150 evrov.

Virant je pojasnil, da je imel tudi Adriino zlato kartico, a ta po njegovem mnenju ne omogoča popustov. Dodaja tudi, da je bil od leta 2009 do 2011 profesor na fakulteti in ni imel nobenega vpliva na Adrio. Na vprašanje, ali je ta ugodnost veljala le zanj ali za vso družino, je odgovoril, da se konkretno leta v Frankfurt ne spomni. "Račun sem predložil, pokazal sem, da je bila cena za let 150 evrov," pravi Virant. Virant dodaja, da so tudi v Adrii že pojasnili, da oznaka R ne pomeni samo službenih vozovnic. Po njegovih besedah se "vsak dan pojavi neka nova teorija in nova zgodba".

"Najprej sem potoval za 40 evrov, pa sem dokazal, da je bilo 150 evrov za vse lete, razen za Pariz, za kar še čakam račun. Potem je bila teorija, da sem potoval na račun nekega soimenjaka, kar se mi zdi bizarno. Zdaj je teorija, da sem potoval kot zaposlen v Adrii. Lepo vas prosim, no," je bil oster Virant. Minister je Adrio Airways sicer zaprosil za izdajo kopij računov za letalske vozovnice, izdane na njegovo ime ali ime njegovih ožjih družinskih članov. Na ministrstvu za notranje zadeve in javno upravo so medtem pojasnili, da je Adria "zaenkrat poslala samo seznam letov, kopije računov pa bo posredovala v prihodnjih dneh". Takoj, ko jih bo prejel, bo minister medijem omogočil vpogled v račune, navajajo na ministrstvu. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.