|  Politika

"Vemo, kaj delamo in vemo, da bo težko"

© Borut Krajnc

Slovenija je z nacionalnim reformnim programom in programom stabilnosti po besedah premierke Alenke Bratušek Bruslju poslala jasno sporočilo: vemo, kaj delamo in vemo, da bo težko. Neuradne ocene, ki so v ponedeljek zaokrožile v javnosti, da predlagani ukrepi niso dovolj, je Bratuškova označila za špekulacije.

Predsednica vlade je danes ob predstavitvi nacionalnega reformnega programa in programa stabilnosti v DZ spomnila, da je v petek, ko sta v Bruselj romala reformni program in program stabilnosti, minilo točno 50 dni njene vlade. Priprava obeh dokumentov je po besedah Bratuškove pomemben uspeh.

Med uspehi vlade je premierka izpostavila tudi izdajo zakladnih menic in obveznic. Priznala je, da je bila cena zadolževanja visoka, a še vedno nižja, kot ob zadnji izdaji obveznic oktobra lani.

Vlada je dosegla tudi dogovor s sindikati javnega sektorja, vzpostavila dialog s protestniki in začela reševati podjetja ter pogasila požar, ki je preko Cipra prišel v Slovenijo, je naštela.

Slovenija lahko svetu po besedah Bratuškove zagotovi, da v zaostrenem mednarodnem okolju ne bo dodaten dejavnik tveganja. "Nihče pa nam ne more zagotoviti, da ne bomo čutili posledic nadaljnjega zaostrovanja krize in padca gospodarske aktivnosti v EU in območju evra," je opozorila.

Bratuškova je poudarila, da tako reformni program kot program stabilnosti tvorita usklajeno in premišljeno osnovo delovanja vlade. Spomnila je, da gospodarske napovedi Urada za makroekonomske analize RS slonijo na ukrepih pretekle vlade, in izrazila prepričanje, da bodo s koraki njene vlade napovedi boljše.

"Jasno je, da je naša stava na stabilno gospodarsko rast in trajno strukturno uravnoteženje javnih financ praktično edina stava. Ne eno ali drugo, nujno oboje - čvrste finance in trdna rast," je zatrdila premierka in zatrdila, da ima Slovenija ob soočanju s strukturnimi neravnovesji zdrave makroekonomske temelje.

Ključni prioriteti vlade sta oživitev gospodarstva in konsolidacija javnih financ, zato je vlada, tako Bratuškova, pripravila nabor ukrepov, ki jih mora Slovenija izvesti letos in v prihodnjem letu. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.