Tea Wutte

, 12:55  |  Svet

Kitajska konkurenca bonitetnim hišam

Naslednji mesec naj bi pričela delovati nova kitajsko-rusko-ameriška bonitetna hiša, ki naj bi v svetovni sistem prinesla drugačne ocene bonitet in kreditnega tveganja

Bonitetne hiše, ki delujejo v tem trenutku, naj bi že v kratkem dobile rusko-kitajsko konkurenco, ki naj bi podajala svoje ocene kreditne tveganosti posameznih gospodarstev. To bi lahko bilo zanimivo tudi za Slovenijo in druge države, ki se nahajajo v primežu neprestanega nižanja bonitetnih ocen, seveda le pod pogojem, da si bo nova bonitetna hiša uspela pridobiti mednarodno veljavo. Slovenija je bila namreč tako kot druge države EU v zadnjem času deležna pogostega zniževanja ocene slovenskega državnega dolga, zadnjič konec aprila, ko je Moody's znižal bonitetno oceno slovenskega državnega dolga za dve stopnji z Baa2 na Ba1 oziroma na raven 'smeti' (junk).

Ocena slovenskega državnega dolga pri Moody's je tako v primerjavi z drugima dvema osrednjima agencijama Fitch in Standard & Poor's (S&P) precej nižja. Pri Fitchu in pri S&P je pri A-, kar je še v območju srednje stopnje tveganja. V Evropi je bilo dolgo časa slišati ocene o potrebi po ustanovitvi neodvisne evropske bonitetne hiše, te načrte pa so sedaj po svoje prehiteli v Kitajski in Rusiji. Univerzalna skupina za kreditno ocenjevanje (Universal Credit Rating Grup; UCRG) je namreč skupno kitajsko-ruski-ameriški projekt, njen sedež pa bo v Hong Kongu. Partnerji v projektu naj bi bili ameriška bonitetna hiša Egan-Jones Ratings Co., ruska RusRating in kitajska hiša Dagong Global Credit Rating. V začetku naj bi za agencijo delalo okoli 20, pozneje pa okoli 100 analitikov. UCRG naj bi bila že druga takšna hiša po kitajski bonitetni hiši Chengxin, ki je začela delovati avgusta lani.

Za uspešno delovanje takšnih hiš je potrebno doseči predvsem uveljavitev na mednarodnih trgih, ki zahtevajo dokaze o resnični neodvisnosti. To je seveda zelo težka naloga. Vendar tudi sedanji sistem očitno ni brez napak. Nove bonitetne hiše poskušajo zato uravnovesiti sedanji sistem, v katerem prevladujejo ameriška podjetja, katerih neodvisnost je postala prav tako zelo vprašljiva, zlasti po izbruhu gospodarske krize leta 2008. Številni finančni strokovnjaki namreč bonitetne hiše obtožujejo zaradi poslabšanja pogojev poslovanja in razpihovanja negativnih pričakovanj držav, ki niso tesne zaveznice in gospodarske partnerice ZDA po eni strani in po drugi strani zaradi bistveno previsokih, neobjektivnih ocen zelo problematičnih naložb, ki so nato privedle do poka nepremičninskega balona v ZDA ter do kreditnega krča, ki je privedel do svetovne recesije. 

Po oceni Guana Jianzhonga, predsednika kitajske bonitetne hiše Dagong je sedanji sistem slabo zamišljen in pisan na kožo predvsem razvitim gospodarstvom. Razvite države so zato v sedanjem sistemu privilegirane. »Upamo, da bo UCRG prinesla novo perspektivo v sedanjo ocenjevalno krajino in nam pomagala zgraditi nov sistem ocenjevanja,« meni Guan Jianzhong, ki bo naslednji mesec postal tudi predsednik UCRG. Glavni cilj bonitetne hiše bo vzpostavitev novega bonitetnega sistema, ki bo v šestih letih natančno pokazal na tveganja, ki prežijo na posojilodajalce in kreditojemalce v svetovnem gospodarskem sistemu.

Sean Egan, predsednik podjetja Egan-Jones ocenjuje, da bo UCRG omogočil vzpostavitev alternativnega bonitetnega sistema, saj bodo v okviru hiše sodelovali partnerji iz različnih držav. »Sedanji sistem je osredotočen na New York. UCRG bo k mizi pripeljal tudi perspektivo Kitajske in Rusije. To pa pomeni, da bo imel UCRG drugačne rezultate ocenjevanja od perspektive sedanjih treh velikih,« ocenjuje Sean Egan.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.