, 18:20  |  Politika

Janković bogato kreditiral PS

V PS zagotavljajo, da v primeru Jankovićevega posojila niso storili nič narobe

Ata Zoran in njegovi strankarski najbližji.

Ata Zoran in njegovi strankarski najbližji.
© Tjaša Zajc

Posojilo Zorana Jankovića je stranka PS delno porabila za redno delo, delno pa za predvolilno kampanjo pred volitvami v 2012. Ta drugi del so sicer najprej prenakazali na poseben predvolilni račun, so pojasnili za STA in dodali, da torej niso storili nič narobe. Glede svojega limita pa Janković pojasnjuje, da ima odobrenega že 15 let. Po poročanju današnjega Večera je namreč Janković, takrat še predsednik PS, pet dni pred volitvami Pozitivni Sloveniji, ki jo je takrat vodil, posodil 100.000 evrov, ki naj bi mu jih stranka decembra 2012 vrnila.

A če so ga porabili za pokrivanje stroškov volilne kampanje, bi Janković po navedbah Večera denar moral nakazati na tedaj odprt posebni volilni račun in ne na strankinega, stranka pa bi morala to zapisati tudi v poročilu računskemu sodišču. V PS pa pojasnjujejo, da je Janković 100.000 evrov posojila sicer res nakazal na račun PS, stranka pa je nato del sredstev, namenjen za volilno kampanjo prenakazala na volilni račun. Kolikšen del posojila je šel v predvolilne namene, je po navedbah PS težko reči. Takrat je stranka namreč sredstva dobila iz več virov in iz te skupne vsote so del namenili v predvolilne namene na poseben račun, so pojasnili v stranki.

Ob vprašanju, zakaj so posojilo v letnem poročilu navedli kot posojilo pravne in ne kot posojilo fizične osebe, pojasnjujejo, da klasifikacija Agencije RS za javnopravne evidence in storitve (Ajpes) ne pozna posebnega okenca za pravne ali finančne osebe in se tega zato tudi ne da evidentirati. Vsa posojila se tako vpisujejo na isto mesto, so navedli. Zato poudarjajo, da so v letno poročilo navedli prav vse podatke. Poročilo je že pregledalo tudi računsko sodišče, torej "ni šlo za nobeno prikrivanje", zagotavljajo v PS. Menijo, da torej niso storili nič narobe.

Večer je danes še poročal, da je ljubljanski župan Janković pred slabimi tremi tedni najel 250.000 evrov posojila pri svoji matični banki, Banki Koper. Razlog za to naj bi bil, da ga je banka pozvala, naj poravna dobrih 211.000 evrov minusa na računu, njegov dovoljeni minus pa naj bi znašal 300.000 evrov, poroča časnik. Po oceni svetniškega kluba SDS v mestnem svetu Mestne občine Ljubljana dejstvo, da je Janković za kritje negativnega stanja na računu najel posojilo, sproža "rdeče alarme". Slednje namreč po njihovem mnenju pomeni, da je Janković znova nelikviden, in to ravno v času, ko se na ravni MOL obeta obnova Hale Tivoli, ki bo zasebnemu gradbenemu podjetju prinesla dober milijon davkoplačevalskih sredstev. Pri tem navajajo, da naj bi posle izvajal "gospodarski subjekt v vplivnem krogu družine Janković - Energoplan". Opozarjajo, da slednje prinaša "izrazita korupcijska tveganja".

Jankovićeve osebne finančne težave morajo po navedbah svetniškega kluba SDS davkoplačevalce skrbeti tudi zato, ker je Janković "premostitveni kredit dobil po privilegiranih pogojih, ki so povprečnemu državljanu nedosegljivi". Ob tem navajajo primer nekdanje vodje kabineta Simone Dimic, ki je dobila ugodno posojilo pri NLB. Jankovića zato pozivajo, naj javno objavi pogoje, pod katerimi je prejel posojilo, in zavarovanja zanj. Janković pa je danes za medije dejal, da ima ta limit odobren že 15 let. "Ali ni vprašanje kredita med stranko in banko podatek, ki ne sodi v javnost? Tedaj nisem bil župan. SDS naj se ukvarja sam s seboj, menda imam pa tudi jaz pravico do neke zasebnosti? Podatek kredita med banko in fizično osebo ni za javnost, to nima nobene zveze z mestno občino," je še povedal Janković. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.