Darja Kocbek

, 07:50  |  Družba

Mi, preskuševalci zdravil

© Arhiv Mladine

Zdravil ni mogoče prodajati kot bonbone, zato jih je treba najprej testirati. Klinike s preskušanjem zdravil služijo velike denarje, zlasti v državah, kjer velja, da znajo zdravniki ustrezno uravnotežiti pozitivne in negativne učinke zdravil. Pri tem ljudje tudi umirajo. Naj se sliši še tako črno, je del testov tudi ugotoviti, ali je človek umrl kljub ali zaradi novega zdravila. Farmacevtska podjetja pa seveda ne želijo veliko govoriti o snoveh, za katere se izkaže, da so njihovi učinki šibki ali so strupene. Propagirajo le tista zdravila, ki jih smejo dati v promet in jih je mogoče dobiti v lekarnah, v die Zeit piše Jutta Hoffritz.

Če bi morali objaviti informacije tudi o zdravilih oziroma snoveh, ki ne izpolnijo pogojev za trg, bi še težje našli ljudi, ki so jih pripravljeni testirati. Pogosto se ljudje odločijo za sodelovanje pri testiranju novih zdravil iz obupa. To so veliko krat bolniki z rakom, ki jim preskušena zdravila ne pomagajo. Zanje so izpuščaji ali problemi z ledvicami majhen problem v primerjavi z rastjo metastaz.

Drugi pogost motiv za sodelovanje pri testiranju zdravil je denar. Klinike v zameno za privlačne odškodnine ali brezplačne preiskave k testiranju zdravil rade vabijo tudi študente. Poskusi na ljudeh se nikoli ne končajo pri tistih, ki jih preskušajo, kajti veliko problemov se pojavi šele z množično uporabo zdravila, piše Jutta Hoffritz. Farmacevtska industrija namreč nova zdravila preskusi le na 2000 do 3000 ljudeh, zato se redki problemi lahko izmuznejo in se pojavijo šele, ko ima zdravilo že dovoljenje za množično uporabo. Naslednji problem je, da farmacevtska podjetja zdravila večinoma testirajo na ljudeh srednjih let, ki so relativno zdravi.

Ti ljudje za večino bolnikov niso reprezentativni, kajti v čakalnicah sedijo v glavnem starejši ljudje, ki jemljejo večinoma več različnih zdravil. Prebava starejših je počasnejša, zato učinkovine zdravil počasneje izločajo, zato jih prizadene več stranskih učinkov kot mlade. V starajoči se družbi se bo število zapletov zaradi stranskih učinkov zdravil še povečevalo, zato bomo sčasoma postali vsi del velikega testiranja zdravil, opozarja Jutta Hoffritz.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.