, 09:50  |  Politika

Glej, kdo se prebuja

Stranka LDS bo na kongresu volila novo vodstvo

Jelko Kacin, nekdanji kapitan nasedle ladje LDS.

Jelko Kacin, nekdanji kapitan nasedle ladje LDS.
© Borut Peterlin

Stranka LDS bo danes spreminjala statut in volila novo vodstvo. Iztok Podbregar je namreč že junija lani odstopil z mesta predsednika stranke, v začetku letošnjega leta pa so odstopili tudi vsi štirje podpredsedniki in generalni sekretar stranke. Zaenkrat so za prvaka evidentirani trije kandidati, je dejal predsednik sveta LDS Tone Anderlič. Kandidatna lista še ni dokončno oblikovana, saj bo kandidature možno vložiti tudi na kongresu do začetka te točke dnevnega reda, je povedal Anderlič. O imenih kandidatov za predsednika stranke ni želel govoriti. Pojasnil je le, da med njimi ni zelo znanih politikov.

Po statutu ima stranka enega predsednika oz. predsednico ter dva podpredsednika in dve podpredsednici. Po Anderličevih besedah nameravajo statut danes spremeniti tako, da bodo poleg prvaka stranke volili še po enega podpredsednika in podpredsednico. Na kongresu bodo sprejeli tudi resolucijo. Kot je dejal Anderlič "ostajajo zvesti liberalizmu in usmeritvam stranke iz preteklosti". "Še bolj kot doslej bomo podarili socialno noto," je dodal. LDS je po njegovih besedah že v preteklosti poudarjala, da je treba zagotoviti dostojno življenje vsem, ne samo svoboščine, ampak tudi socialno vzdržno državo.

Evropski poslanec iz vrst LDS Jelko Kacin pa je ob srečanju s slovenskimi novinarji v Bruslju dejal, da bo šlo na kongresu LDS za vprašanje, "ali smo lahko stranka, ki se vrne v državni zbor". Pojasnil je, da za predsednika stranke ne kandidira, saj da se stranke ne da voditi iz tujine. Je pa prepričan, da bo LDS preživela. Stranka, ki je bila dolgo v samem političnem vrhu in je večkrat sodelovala v vladi, se danes spopada z nizko javnomnenjsko podporo pa tudi z notranjimi zadregami. Tako je že od odstopa Katarine Kresal praktično brez stalnega vodstva. Kresalova, ki je vodenje LDS prevzela junija 2007, je namreč odstopila po državnozborskih volitvah decembra 2011, ko je stranka ostala pred vrati parlamenta.

V začetku marca lani je bil nato za njenega naslednika na kongresu kot edini kandidat izvoljen nekdanji načelnik generalštaba Slovenske vojske in nekdanji direktor Slovenske obveščevalno-varnostne agencije Iztok Podbregar, a je odstopil že po treh mesecih. Pooblastila za opravljanje funkcije predsednice stranke je prenesel na podpredsednico Sonjo Kralj Bervar, ki pa je kasneje tudi sama odstopila. Današnji kongres bo potekal popoldne v Ljubljani, še pred njim pa se bo sestal svet stranke. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.