Denis Vičič

 |  Mladina 20  |  Politika

Manipuliranje po Janši

Če se dejstva ne ujemajo z govorom, toliko slabše za dejstva

Janez Janša kaže bankovec, natisnjen v času v Miloševićeve Jugoslavije

Janez Janša kaže bankovec, natisnjen v času v Miloševićeve Jugoslavije
© Tamino Petelinšek, STA

»Za ta bankovec ste v času demokratičnega socializma dopoldne dobili hamburger ali hotdog, popoldne pa samo še hrenovko,« je v govoru na kongresu stranke SDS v Celju dejal njen stari novi predsednik Janez Janša, držeč bankovec Narodne banke Jugoslavije za deset milijard dinarjev.

V zanj značilnem slogu, kjer je bolj od resnice pomembna slikovitost, je ustvaril neresničen svet. Zbranim je namreč pokazal bankovec, ki v Sloveniji ni bil nikoli uradna valuta, in trdil, da je bil. Vsem pa je povedal, da smo nekoč že živeli v demokratičnem socializmu, kar tudi ne drži, in da je bil to sistem, odgovoren za hiperinflacijo.

Deset milijard dinarjev, letnik 1993

Deset milijard dinarjev, letnik 1993

Zgodovinska dejstva so drugačna. Janša je na kongresu v rokah držal bankovec iz leta 1993, ki je bil v uporabi v Miloševićevi Zvezni republiki Jugoslaviji in nikoli v nekdanji skupni državi. In torej ne v času socializma, ki ni bil demokratičen, ampak v času militantnega nacionalizma. To seveda ne pomeni, da v Jugoslaviji ni bilo inflacije. V osemdesetih, sredi gospodarske krize, je bila inflacija na svojem vrhuncu več kot 50-odstotna, dokler niso inflacije leta 1989 presekale gospodarske reforme takratnega zveznega premiera Anteja Markovića. Najvišjo nominalno vrednost pa je imel v nekdanji skupni državi bankovec za dva milijona dinarjev in ne deset milijard, o katerih je govoril Janša. »Najtežji« bankovec v času hiperinflacije je bil za 500 milijard dinarjev, njegova vrednost pa se je dnevno več kot prepolovila.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.