, 12:00  |  Politika

Srečna družina Nato, Rusija, Slovenija

Na Brdu pri Kranju za krepitev sodelovanja med zvezo Nato in Rusijo

Slovenija vidi Svet Nato - Rusija kot družino 29-ih in vemo, da odnosi v družini niso vedno lahki.

"Slovenija vidi Svet Nato - Rusija kot družino 29-ih in vemo, da odnosi v družini niso vedno lahki."
© Borut Peterlin

Slovenija danes in v petek na Brdu pri Kranju gosti drugo zasedanje politično svetovalne skupine Sveta Nato - Rusija. Zveza Nato in Rusija imata na nekaterih področjih še vedno različna mnenja, vendar je njune razlike moč preseči in okrepiti skupna prizadevanja za varnost in stabilnost, so prepričani slovenski gostitelji srečanja. Zbrane direktorje za varnostno politiko ministrstev za zunanje zadeve držav članic zveze Nato in Rusije ter predstavnike pripravljalnega odbora Sveta Nato - Rusija iz Bruslja je uvodoma nagovoril državni sekretar ministrstva za zunanje zadeve Božo Cerar, ki je spomnil, da se je prvo takšno srečanje odvilo pred tremi leti v Rimu in že takrat ponudilo vrsto svežih idej.

Po tokratnem zasedanju v Sloveniji pa se Cerar nadeja, da se bodo srečavanja nadaljevala tudi v prihodnje. Nato in Rusija sodelujeta že prek 20 let. "V naših odnosih so vzponi in padci," je dejal Cerar in dodal, da je pomembno slediti zastavljeni viziji izgradnje pravega strateškega partnerstva, ki bo močno in stabilno. Naš skupen interes je zgraditi evroatlantsko skupnost, kjer se počutimo varno, je prepričan Cerar. "Slovenija vidi Svet Nato - Rusija kot družino 29-ih in vemo, da odnosi v družini niso vedno lahki. Včasih imamo različne poglede na določene zadeve, ampak na koncu najdemo kompromis in dogovor, kako nadaljevati," je pojasnil in dodal, da je to v današnjem spreminjajočem se svetu posebej pomembno, saj novi izzivi in grožnje niso omejeni z državnimi mejami in nihče se z njimi ne more spopasti sam.

Na nekaterih področjih se Nato in Rusija še razhajata, na primer glede raketne zaščite. Cerar pa je prepričan, da bodo z odprto in pošteno diskusijo premostili razlike tudi na tem in na drugih področjih. "Sodelovanje med Natom in Rusijo ni samo prava izbira, temveč je edina izbira," je izpostavil Cerar in spomnil, da so v preteklih letih na primer v Afganistanu dokazali, da lahko delajo skupaj in dosežejo konkretne rezultate. Svet Nato - Rusija ima po Cerarjevem mnenju potencial, ki še ni bil v celoti izkoriščen. Treba si je med seboj bolje deliti perspektive in zamisli ter se otresti predsodkov iz preteklosti in prizadevanja usmeriti v konstruktiven ter odprt dialog, je dejal Cerar, ki je prepričan, da bo tudi tokratno srečanje korak v tej smeri.

Srečanje, ki je od uvodnega nagovora dalje zaprto za javnost, je namenjeno razpravi o odnosih med zvezo Nato in Rusijo, oblikah dela in sodelovanja v okviru Sveta Nato - Rusija ter o možnostih za krepitev sodelovanja, kot to določa strateški koncept zveze Nato. Sodelujoči bodo danes govorili o skupnih prizadevanjih za mir, varnost in stabilnost ter o krepitvi medsebojnega zaupanja in transparentnosti v Svetu Nato - Rusija. V petek pa se bo bodo posvetili možnostim nadaljnjega angažmaja Sveta Nato - Rusija v Afganistanu. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.