Max Modic

, 15:15  |  Družba

Žižek danes predava v Ljubljani

Fokus in skupni imenovalec kolokvija Kakšna emancipacija? Marxove prihodnosti bo geslo 'Marx', znotraj tega pa bodo možni in zaželeni zelo različni pristopi in pogledi

Kolokvij je organiziran v okviru raziskovalnega programa 'Filozofija', ki ga na Znanstvenem inštitutu Filozofske fakultete vodi dr. Slavoj Žižek.

Kolokvij je organiziran v okviru raziskovalnega programa 'Filozofija', ki ga na Znanstvenem inštitutu Filozofske fakultete vodi dr. Slavoj Žižek.
© Borut Krajnc

Filozofska fakulteta bo danes in jutri gostila mednarodni znanstveni kolokvij z naslovom What Emancipation? Marx's Futures ('Kakšna emancipacija? Marxove prihodnosti'). Kolokvij je organiziran v okviru raziskovalnega programa 'Filozofija', ki ga na Znanstvenem inštitutu Filozofske fakultete vodi dr. Slavoj Žižek in bo v celoti potekal v angleškem jeziku. Poleg Slavoja Žižka in drugih naših razpravljavcev – Mladena Dolarja, Alenke Zupančič, Sama Tomšiča, Zdravka Kobeta in Petra Klepca, če omenimo le najvidnejše -, se bodo dogodka udeležili tudi gostje iz tujine, in sicer Eduardo Cadava, Gavin Arnall, Andrew Cole in Anson Rabinbach.

Kolokvij bo zbral skupino teoretikov z univerze Princeton in z univerze v Ljubljani in kot poudarjajo organizatorji, je kolokvij nadaljevanje večletnega sodelovanja med predstavniki obeh institucij, sodelovanja, ki se je doslej odvijalo v Princetonu, tokrat pa se bodo ameriški gostje prvič predstavili v Ljubljani. Gostje iz Princetona so tokrat sami predlagali temo, ki bi zadevala Marxa, njegovo dediščino in vprašanja, ki zadevajo prihodnost te dediščine. »Takšna tema je poseben izziv, saj je zahodni pogled na Marxovo dediščino in njeno sedanjo aktualnost precej drugačen od tistega, ki se je izoblikoval v državah z izkušnjo socialistične preteklosti,« še dodajajo organizatorji.

»Kolokvij bo poskušal soočiti obe optiki, premisliti njuno razliko, se ozreti na izkušnje socializma, pretehtati različe načine, kako je Marxova dediščina navzoča v nekaterih sodobnih teoretskih projektih, preudariti, kaj danes pomeni politika emancipacije in kakšne so njene možnosti, kritično pretresti nekatere zablode levice in razmisliti o možni prihodnosti Marxove dediščine. Fokus in skupni imenovalec kolokvija je geslo 'Marx', znotraj tega pa so možni in zaželeni zelo različni pristopi in pogledi,« zaključujejo organizatorji kolokvija v knjižici povzetkov. Natančen razpored dogodkov, predavateljev in diskutantov pa je na voljo tukaj.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.